Ben je huisarts of praktijkondersteuner?

Samen leggen we de link met NAH

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel hebben vaak veel moeite om de juiste hulp te vinden. Veel leed kan voorkomen worden als we er samen ervoor zorgen dat NAH tijdig herkend en erkend wordt en cliënten snel de zorg vinden die ze nodig hebben. Want begeleiding en behandeling voor mensen met hersenletsel en hun naasten verbetert de kwaliteit van leven, ook als ze medisch uitbehandeld.

Externe video URL

In bovenstaande video legt neuroloog Prof. Dr. Joukje van der Naalt uit welke factoren van invloed zijn op het herstel na traumatisch hersenletsel, welke nieuwe mogelijkheden er zijn om hersenschade te detecteren en wat u kunt doen als patiënten met traumatisch hersenletsel zich melden in uw praktijk.

NAH feiten en cijfers 

 • Jaarlijks krijgen 140.000 mensen hersenletsel van wie er 40.000 blijvende beperkingen overhouden.
 • In 2021 waren bij de huisarts 800.200 mensen bekend met een aandoening die kan leiden tot niet-aangeboren hersenletsel.
 • Eén op de tien patiënten met hersenletsel krijgt medische specialistische revalidatie. De meeste mensen gaan naar huis zonder enige vorm van revalidatie.
 • Een gemiddelde huisartsenpraktijk telt 80 patiënten met niet-aangeboren hersenletsel. 
 • Oorzaken van hersenletsel zijn CVA, trauma, zuurstoftekort (bijvoorbeeld na hartstilstand), meningitis, encefalitis, middelengebruik of vergiftiging. 
 • Gevolgen zijn bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, somberheid, angst, apathie, impulsiviteit, afasie, moeite met plannen en organiseren.
 • 60% van alle patiënten met hersenletsel heeft chronisch last van ernstige vermoeidheid en somberheid.
Externe video URL

Willemijn Berkley liep hersenletsel op na een ongeluk op de squashbaan. In deze video vertelt ze hoe ze door zelf te zoeken en met hulp van haar vriendin ze uiteindelijk de hulp vond waar ze zo lang naar op zoek was. 

Zo legt u de link met NAH:

 • Vage klachten, relatieproblemen of een burn-out? Check of de patiënt een CVA of trauma heeft meegemaakt in het verleden.
 • Neem de naaste(n) van een hersenletselpatiënt serieus, ook als de patiënt zelf zegt dat er niets aan de hand is. Mensen met hersenletsel hebben vaak beperkt ziekte-inzicht.
 • Maak gebruik van de huisartsentool om niet-aangeboren hersenletsel op te sporen.

 

Doorverwijzen?

 • Is er een diagnose en heeft er nooit revalidatie plaatsgevonden? Verwijs naar medisch specialistische revalidatie (www.revalidatie.nl).
 • Heeft er wel revalidatie plaatsgevonden? Verwijs naar gespecialiseerde ambulante begeleiding, eerstelijns zorg of multidisciplinaire behandeling zoals het behandelprogramma Hersenz.
 • Geen duidelijke diagnose? Verwijs naar neuroloog of revalidatiearts.
 • De regionale hersenletsel-coördinator kan adviseren. Contactgegevens vindt u op www.hersenletselteams.nl.

Het behandelprogramma Hersenz: in het verlengde van revalidatie

Hersenz is een behandelprogramma op maat voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten in de chronische fase. Cliënten leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel. Bijvoorbeeld vermoeidheid, vergeetachtigheid, concentratie- problemen of moeite met taal (afasie). 

Het programma wordt op maat samengesteld en is gericht op het verbeteren van kwaliteit van leven. De behandeling kan 6 maanden tot 2 jaar duren, de gemiddelde duur is 1,5 jaar. De behandeling vindt zowel individueel als in groepsverband plaats.

Lees meer over het behandelprogramma, de financiering en onderbouw op de pagina voor verwijzers of download hieronder de folder voor verwijzers.

Externe video URL

In deze video vertelt Kitty Jurrius, Associate Lector NA(H) bij Windesheim Flevoland, over het onderzoek dat zij heeft gedaan onder mensen met NAH en de wijze waarop zij de verleende zorg door wijkprofessionals hebben ervaren.

Cliënten geven Hersenz een 8,7

Cliënten en naasten zijn zeer tevreden over het behandelprogramma Hersenz, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de afdeling Klinische Neuropsychologie van Universiteit van Maastricht. Cliënten geven alle modules van het behandelprogramma gemiddeld een 8,7. Naasten geven Hersenz een 7,8.

Cliënten verbeteren op o.a. individuele doelen, fysiek functioneren, neuropsychiatrische symptomen (afname) en zorgbehoeften (afname). Naasten geven aan dat de zorglast afneemt en ze tevredener zijn met hun leven en vrije tijd.

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2023.