Ben je bedrijfsarts?

Samen leggen we de link met NAH

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel hebben vaak veel moeite om de juiste hulp te vinden. Veel leed kan voorkomen worden als we er samen ervoor zorgen dat NAH tijdig herkend en erkend wordt en cliënten snel de zorg vinden die ze nodig hebben. Want begeleiding en behandeling voor mensen met hersenletsel en hun naasten verbetert de kwaliteit van leven, ook als ze medisch uitbehandeld.

Externe video URL

In deze video vertelt revalidatiearts Coen van Bennekom over de problemen die mensen met NAH kunnen tegenkomen als ze hun werk weer willen oppakken. Daarnaast legt hij uit wat jij als bedrijfsarts kan doen om deze mensen verder te helpen.

NAH feiten en cijfers 

 • Jaarlijks krijgen 140.000 mensen hersenletsel van wie er 40.000 blijvende beperkingen overhouden.
 • Oorzaken van hersenletsel zijn CVA, trauma, zuurstoftekort, hersentumor, hersen(vlies)ontsteking, middelengebruik of vergiftiging.
 • In 2021 waren bij de huisarts 800.200 mensen bekend met een aandoening die kan leiden tot niet-aangeboren hersenletsel.
 • Slechts 40% van de mensen met hersenletsel die al werkten voordat het letsel optrad, is na twee  jaar weer aan het werk.
 • Het komt geregeld voor dat mensen met hersenletsel verkeerd beoordeeld worden door de arts bij het UWV.
 • Het oplopen van hersenletsel kan flinke gevolgen hebben voor de werksituatie. De werknemer kan bijvoorbeeld zijn werk niet meer doen omdat hij last heeft van vermoeidheid of omdat hij niet meer kan plannen en organiseren.
 • Om de cognitieve gevolgen, de restcapaciteiten en de belastbaarheid van de werknemer goed in kaart te brengen is het afnemen van een neuropsychologisch onderzoek (NPO) noodzakelijk.


(Bron: werkenmethersenletsel.nl)

Externe video URL

Na een motorongeluk staat het leven van Frank Willem volledig op de kop. Hij kan daar maar moeilijk mee omgaan en begrijpt aanvankelijk niet goed wat er met hem aan de hand is.

Zo legt u de link met NAH:

 • Heeft uw cliënt een CVA of trauma meegemaakt en last van psychische klachten, ernstige vermoeidheid, overprikkeling of een burn-out? Check of de cliënt een CVA of trauma heeft meegemaakt.
 • Neem klachten zoals ernstige vermoeidheid en overprikkeling serieus en verwijs door naar passende begeleiding of behandeling.

 

Doorverwijzen?

 • Geen duidelijke diagnose? Verwijs naar neuroloog of revalidatiearts.
 • Om de cognitieve gevolgen, de restcapaciteiten en de belastbaarheid van de werknemer goed in kaart te brengen is het afnemen van een neuropsychologisch onderzoek (NPO) noodzakelijk.
 • Schakel een jobcoach of een re-integratiecoach in die gespecialiseerd is in hersenletsel en die kan helpen bij het re-integratieproces.
 • Verwijs bij complexe problemen door naar multidisciplinaire behandeling zoals het behandelprogramma Hersenz.
 • De regionale hersenletsel-coördinator kan adviseren. Contactgegevens vindt u op www.hersenletselteams.nl.
 • Kijk voor meer informatie op: Meer informatie vindt u werkenmethersenletsel.nl.

Het behandelprogramma Hersenz: in het verlengde van revalidatie

Hersenz is een behandelprogramma op maat voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten in de chronische fase. Cliënten leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel. Bijvoorbeeld vermoeidheid, vergeetachtigheid, concentratie- problemen of moeite met taal (afasie). 

Het programma wordt op maat samengesteld en is gericht op het verbeteren van kwaliteit van leven. De behandeling kan 6 maanden tot 2 jaar duren, de gemiddelde duur is 1,5 jaar. De behandeling vindt zowel individueel als in groepsverband plaats.

Lees meer over het behandelprogramma, de financiering en onderbouw op de pagina voor verwijzers of download hieronder de folder voor verwijzers.

Externe video URL

Willemijn Berkley liep hersenletsel op na een ongeluk op de squashbaan. In deze video vertelt ze hoe ze door zelf te zoeken en met hulp van haar vriendin ze uiteindelijk de hulp vond waar ze zo lang naar op zoek was. 

Cliënten geven Hersenz een 8,7

Cliënten en naasten zijn zeer tevreden over het behandelprogramma Hersenz, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de afdeling Klinische Neuropsychologie van Universiteit van Maastricht. Cliënten geven alle modules van het behandelprogramma gemiddeld een 8,7. Naasten geven Hersenz een 7,8.

Cliënten verbeteren op o.a. individuele doelen, fysiek functioneren, neuropsychiatrische symptomen (afname) en zorgbehoeften (afname). Naasten geven aan dat de zorglast afneemt en ze tevredener zijn met hun leven en vrije tijd.