"Klachten van mensen met hersenletsel moet je niet bagatelliseren."

Sicco van der Werf is cognitief trainer en vertelt over zijn werk het behandelprogramma Hersenz: "Het is een speciale groepsbehandeling voor mensen die worstelen met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Meestal bestaat zo’n groep uit zes tot acht cliënten. De groep komt wekelijks bij elkaar en de training duurt 14 weken. Daarnaast hebben de deelnemers ook fysieke behandeling en thuisbehandeling".

Cliënten vertellen in de eerste bijeenkomst over zichzelf en hoe hun leven is veranderd. Ze ervaren door het hersenletsel vaak veel problemen en gemis. Bijvoorbeeld werk of hobby dat niet meer lukt, snel vermoeid zijn of de snelheid missen waarmee problemen vroeger werden opgelost. Soms willen mensen te veel, soms komen mensen tot weinig. Of gedrag is anders geworden en men botst met mensen die hen lief zijn. Er wordt geworsteld met verdriet, frustratie en boosheid op een manier die iemand niet kende van zichzelf. 

In de bijeenkomsten werken we één voor één aan al deze onderwerpen. We behandelen onderwerpen als gedrag, emoties, persoonlijkheid, eigen regie kwijt zijn en terugvinden, rouw en verlies.

Hervinden van je identiteit en kracht

Veel cliënten kijken naar het gemis, maar door de training heen zie je hen steeds meer kijken naar wat nog wél kan. Dan komt er ruimte voor nieuwe plannen. Dit is een persoonlijk proces en bij iedereen anders. Een proces over het hervinden van je identiteit en je kracht. 

In de (digitale) map die elke cliënt krijgt staan informatie en oefeningen die daarbij helpen. Ook helpen mensen elkaar in de groep door het delen van tips en positieve ervaringen. De kracht van het lotgenotencontact. Daarnaast krijgt men oefeningen voor thuis. Iedereen ontdekt stap voor stap wat nog wel kan. Ik kan er enorm van genieten om te zien hoe tegenslag omgezet wordt in daden. Daar zie ik levenskracht. Erg mooi!

Naast cognitief trainer ben ik ook thuisbehandelaar. Eens per twee weken kom ik bij cliënten thuis. Thuis is de belangrijke plek waar het leven geleefd wordt, daar moet het goed lopen. Meer regie over je leven krijgen gaat niet vanzelf, daar moet je voor knokken. We zoeken gezamenlijk compensatie strategieën, hulpmiddelen en mogelijke oplossingen. We delen een grote actie op in kleine stukjes die wel haalbaar zijn. Thuis zie je ook de 'beren op de weg, waarom dingen niet 'lopen'. Je kunt als behandelaar dan meteen bijsturen.

'Had ik dit maar eerder gedaan'

Door de training zie ik mensen actiever worden. De succesformule van Hersenz zit hem voor mij in de combinatie van cognitief-fysiek-thuis behandeling. Omdat je bij cognitieve training het belang van bewegen inziet, bij fysieke behandeling letterlijk in beweging komt en thuis de voorwaarden worden geschept om blijvend in beweging te zijn. Soms hebben cliënten al een jaar of langer geworsteld. Zich aanmelden voor een training is dan een hele stap. Tijdens de training hoor ik veel deelnemers zeggen: “had ik dit maar eerder gedaan”.

Mijn advies is om de klachten van mensen met hersenletsel niet te bagatelliseren. Iemand die een dergelijke breuk in de levenslijn heeft mee gemaakt, kan de juiste support goed gebruiken. Zeggen dat iemand de situatie moet accepteren is niet de oplossing. Er valt meer aan te doen dan accepteren zoals het is. Bij Hersenz is accepteren niet het einddoel. Bij Hersenz begint een nieuwe start, een nieuwe weg.

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2023.