Over Hersenz

Welkom bij Hersenz, met de enz van enzovoort want Hersenz is er voor iedereen die verder wil met zijn leven na hersenletsel. Op deze pagina lees je het hoe en waarom over de Hersenz behandelmethode. 

Waarom Hersenz

Mensen die een beroerte of ongeval hebben gehad komen vaak in het ziekenhuis of in het revalidatiecentrum terecht. Als ze daar klaar zijn, gaan ze naar huis en daar begint het pas. Ze lopen vast op hun werk of in hun relatie, kunnen minder met hun lichaam of hun hoofd, zijn sneller vermoeid, overprikkeld, ontremd, vergeten veel of raken de weg kwijt. Hersenz leert mensen met hersenletsel om te gaan met alle veranderingen. 

Wat is Hersenz?

Hersenz is een behandelprogramma voor mensen die in hun dagelijks leven problemen ondervinden door hun hersenletsel en die willen leren omgaan met de gevolgen van hun letsel. Het Hersenz behandelprogramma wordt geboden door ervaren specialisten. Onze fysieke behandelaren, (neuro)psychologen, cognitieve trainers en afasie-behandelaren zijn allemaal gespecialiseerd in niet-aangeboren hersenletsel. Elk team heeft een regiebehandelaar, dat is altijd een GZ-psycholoog of orthopedagoog-generalist. .

Hoe is Hersenz ontstaan?

Hersenz is ontstaan omdat teveel mensen met niet-aangeboren hersenletsel nog steeds niet de juiste hulp krijgen in Nederland. Marianne van den Harten, voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgorganisatie De Noorderbrug: ''Steeds weer hoorde ik over de zoektocht die mensen hebben moeten doormaken. En dat je hersenletsel nooit alleen krijgt, want je hebt familie, vrienden, een sportclub, je werk. Schrijnend zijn de verhalen over het kleiner worden van die wereld. Hoe ingewikkeld het is om te gaan met iemand die zichzelf en zijn oude ik niet meer is. De eenzaamheid van de directe familie is soms hartverscheurend.”  Voor haar één van de redenen om met andere zorgorganisaties te werken aan een betere behandeling. ''Samen weet je meer dan alleen.'' 

Hoe is Hersenz georganiseerd?

Behandelprogramma Hersenz wordt gegeven door dertien zorgorganisaties in Nederland. Alle zorgorganisaties zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met hersenletsel. De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Om de kwaliteit te bewaken zijn er regelmatig landelijke scholingsdagen en werkt Hersenz met eigen protocollen en kwaliteitseisen, vastgelegd in een handboek.

Hoe wordt Hersenz vergoed?

Het behandelprogramma Hersenz valt binnen de Zorgverzekeringswet onder de Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen (GZSP). Op eventuele eerste behandelingen fysiotherapie (individueel) na, hoeft er geen eigen bijdrage betaald te worden. Wel wordt een beroep gedaan op het eigen risico. Mocht je een WLZ-indicatie hebben dan is het soms mogelijk om de behandeling via deze financieringsvorm te volgen. Dit kan leiden tot een hogere eigen bijdrage. De Hersenz organisaties denken hierin graag met je mee.

Hoe kan ik contact opnemen met Hersenz?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met een Hersenz-partner bij je in de buurt. Via de postcodezoeker op de contactpagina vind je de dichtsbijzijnde zorgorganisatie(s). Voor overkoepelende zaken kun je contact opnemen met Hersenz landelijk: info@hersenz.nl.

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2023.