Special vergeetachtigheid
Vergeetachtigheid staat in de top 3 van meest voorkomende gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Onder vergeetachtigheid, oftewel geheugenstoornissen, vallen problemen met het opslaan van informatie, moeite met het oproepen van opgeslagen informatie en het niet goed meer kunnen herkennen van voorwerpen of gezichten.
Bijna driekwart van de mensen die het behandelprogramma Hersenz hebben gevolgd, hebben problemen hebben met hun geheugen. Vaak is het moeilijk om nieuwe informatie te onthouden. Mensen kunnen onzeker raken als ze merken dat ze dingen vergeten. Ook worden ze minder zelfredzaam en afhankelijker van anderen. Dat kan weer frustratie veroorzaken bij degene die hersenletsel heeft maar ook bij zijn omgeving.
Het behandelprogramma Hersenz is gericht op het leren omgaan met de gevolgen van NAH, waaronder vergeetachtigheid. In de video hierboven vertelt regiebehandelaar Margé Jacobs in welke modules hieraan aandacht wordt besteed en legt cognitief trainer Jeanne de Groot uit hoe je ermee kan leren omgaan.
Op de pagina NAH en vergeetachtigheid vind je meer uitleg over de oorzaken en gevolgen.
Hij was die avond een hapje eten met een vriend in Nijmegen, zo is hem later verteld. Zelf weet Theo (57) niets meer van dat auto-ongeluk op de weg terug naar huis. Ook van de weken daarna niet.
Theo’s ongeluk was heftig en de nasleep groot, maar hij heeft het gered. Niet zonder kleerscheuren natuurlijk – al gaat het fysiek inmiddels wel weer redelijk. Met de gevolgen van zijn hersenletsel leert hij dankzij het behandelprogramma Hersenz steeds beter omgaan, vertelt hij in deze video.