Special seksualiteit en intimiteit
Geen zin meer hebben in seks, niet meer klaar kunnen komen, voortdurend seksueel getinte opmerkingen maken, niet verdragen dat iemand je aanraakt, je schamen voor je half-verlamde lichaam of niet meer in staat zijn tot intiem contact. De gevolgen van hersenletsel voor seksualiteit en intimiteit kunnen ingrijpend zijn.
- Maar liefst 73% van de stellen waarvan één persoon een beroerte heeft gehad vrijt een jaar na het CVA niet meer;
- 38% van de mannen klaagt over erectieproblemen na een beroerte;
- 50% van de mannen en vrouwen krijgt na een beroerte moeilijker een orgasme;
- 42% van de mensen met traumatisch hersenletsel vrijt een jaar na het ongeval niet meer.
Een gezond seksleven is belangrijk, ook voor mensen met een beperking. Seks kan ervoor zorgen dat spanningen in de spieren en emoties dalen, de pijndrempel stijgt, de slaap verbetert en emotionele stress in de relatie vermindert. (Bron: Moreno et al., 2013.)
Wil je meer weten over de impact van NAH op seksualiteit en intimiteit? Kijk dan eens op deze pagina.
Opnieuw leren genieten
De Hart & Vaatgroep heeft een brochure geschreven met praktische tips om uw problemen met een arts/zorgverlener te bespreken. In de laatste hoofdstukken staan tips om na een beroerte opnieuw (met uw partner) te leren genieten van intimiteit en/of seksualiteit. Download de brochure via deze link.
In deze uitzending van NAH-TV is seksualiteit en intimiteit het thema. Gast is seksuoloog Jim Bender. Hij vertelt over zijn ervaringen met NAH-patienten en hoe je weer een weg kunt vinden op het gebied van de seksualiteit.
Wat kan Hersenz voor jou betekenen?
Het behandelprogramma Hersenz is gericht op het leren omgaan met de gevolgen van NAH, waaronder de beleving van seksualiteit en intimiteit. Benieuwd wat Hersenz voor jou kan betekenen? Doe de gratis test of meld je aan voor een informatiebijeenkomst.