Seksualiteit en intimiteit na NAH
Ook na hersenletsel blijft een seksuele relatie mogelijk en kan seksualiteit en intimiteit nog steeds prettig zijn. Hierin is meer mogelijk dan in eerste instantie lijkt. Het is vaak ook een zoektocht naar nieuwe manieren voor een bevredigend seksleven. Om je op weg te helpen geven we je hier een aantal tips.
- Pak seksuele problemen aan, ze lossen zich niet vanzelf op. NAH heeft op tal van levensterreinen een enorme impact en vaak ook op je seksleven. Dat vraagt om een andere manier van ermee omgaan. Kijk samen naar wat er wél werkt voor jou en je partner.
- Wees open naar elkaar over je seksuele gevoelens, verlangens en angsten. Daarmee schep je de voorwaarden waaronder je samen met je partner naar nieuwe mogelijkheden kunt zoeken.
- Maak tijd en ruimte. Er kan veel in de weg staan: te moe, te druk, andere dingen aan je hoofd, je niet verbonden voelen... Juist na NAH is het belangrijk om tijd en ruimte te maken.
- Overweeg seksuele hulpmiddelen. Misschien vind je het wat vreemd of spannend, maar als er hulpmiddelen zijn die de opwinding kunnen vergroten, wordt het vrijen prettiger en is het wellicht makkelijker om tot een orgasme te komen. Op de pagina 'Hulpmiddelen en hulpdiensten' lees je daar meer over.
- Kijk met een nieuwe blik naar elkaars lichaam. Waar word jij of wordt jouw partner graag gestreeld en gezoend? Elk lichaamsdeel kan een erogene zone zijn waardoor je kunt genieten van streling. Vertel elkaar wat je fijn vindt.
- Probeer eens een andere houding. Je kunt als man op je rug liggen en je vrouw kan op je komen zitten of liggen. Of je kunt beiden opzij gaan liggen als ‘lepeltjes’; ga als man daarbij achter je vrouw liggen. Of je gaat als man zitten en je vrouw komt op schoot zitten met het gezicht naar je toe. Zie het als een grote ontdekkingstocht waar alles kan en niets hoeft.
- Gebruik je hand of mond. Dit kan een alternatief zijn als klassieke seks niet meer mogelijk is of als onprettig wordt ervaren. Ook kan het heel opwindend zijn te zien hoe je partner zichzelf stimuleert en tot een orgasme brengt.
- Waar en wanneer jullie het prettig vinden. Seks hoeft zeker niet alleen 's morgens of 's avonds. Op welke momenten voel je je goed en heb je energie? Dan zijn dat goede momenten om seks te hebben. Je kunt ook vrijen op de bank of op een stoel in de huiskamer, in plaats van in je bed.
- Maak er werk van. Laat je seksleven niet leiden door het motto ‘spontaan of anders maar niet’. Maak er werk van, zet het desnoods in de agenda van jezelf en je partner.
- Zoek de opwinding. Denk aan muziek, plaatjes, verhaaltjes, lingerie, video’s. Schep de juiste sfeer om jezelf in de stemming te brengen.
- Gebruik je fantasie. Zoals remmende gedachten de seksuele opwinding kunnen verstoren, zijn er ook gedachten die de opwinding kunnen bevorderen. Wat windt jou op?
- Bespreek de bijwerkingen van medicijnen. Praten over seksualiteit is niet altijd makkelijk. Maar ook veel artsen vinden het niet makkelijk om een professioneel gesprek te beginnen over seksuele problemen, al weten ze dat medicatie seksuele bijwerkingen kan hebben. Als de invloed van de medicijnen een belemmering is voor een prettig seksueel leven, overwin dan je schaamte en bespreek het met de arts die jou de medicijnen voorschrijft. Vraag je partner mee en bespreek het samen met je arts.
Tips voor je partner
- Alle tips hierboven voor je partner gelden ook voor jou.
- Zorg goed voor jezelf. Geef op tijd je grenzen aan, ook op seksueel gebied. Vraag eventueel je huisarts om hulp.
- Zoek contact met lotgenoten.
- Stimuleer je naaste om hulp te zoeken, schakel op tijd professionele hulp voor iemand in.
- Blijf in gesprek over wat intimiteit voor jullie betekent.