Special depressiviteit

Externe video URL

Wanneer je getroffen bent door hersenletsel is er verlies van  gezondheid, zelfstandigheid, werk, rol in het gezin en allerlei vaardigheden. Het dagelijkse leven kent opeens beperkingen, de toekomst is onzeker geworden. Dat kan de iemand machteloos, somber of depressief maken.

Je kan momenten ervaren dat je de grip op jezelf en je leven kwijtraakt. Je zelfvertrouwen en zelfbeeld kunnen (ernstig) beschadigd raken. Vragen en gedachten zoals: “Wie ben ik nog en wat kan ik nog?” “Ben ik nog wel de moeite waard?” kunnen opkomen. Maar ook gedachten zoals: ‘Van mij hoeft het niet meer’. Je kunt gaan denken dat je ‘maar beter dood kunt zijn’.

Deze gedachten ontstaan omdat je de huidige situatie niet meer aankunt en je een oplossing wilt voor jouw problemen, wanhoop en pijn. Je voelt jezelf helemaal klem zitten. Denken aan zelfdoding gaat dan meestal ook niet over dóód willen, het gaat over een ánder léven willen! 

Herken je dergelijke gevoelens en gedachten? Op de pagina's NAH en depressie en NAH en gedachten over zelfdoding vind je meer uitleg over de oorzaken en gevolgen. 

De hoofdpersoon in 'De Hoofdpersonen over depressie’, een podcast van de Hersenstichting, voelt zich vaak somber en zijn gedachten zijn meestal negatief. Ook voelt hij zich minderwaardig, moe en piekert hij veel. Klik hierboven op de linker afbeelding om deze podcast te beluisteren.

In de podcast 'Levend verlies' spreekt Monique Lindhout, directeur van de Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl, met Mascha Kamphuis (53). Mascha werkte als jeugdarts toen ze een hersenbloeding kreeg als gevolg van een hersentumor. Klik hierboven op de rechter afbeelding om deze podcast te beluisteren.