Oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel kan ontstaan door een oorzaak van buitenaf, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk, een klap op iemands hoofd of door een val van een paard. Dat wordt traumatisch hersenletsel genoemd. Hersenletsel kan ook ontstaan doordat er in de hersenen iets mis gaat, bijvoorbeeld een ader die springt in de hersenen of een propje dat in de bloedbaan van de hersenen vast komt te zitten. Dit wordt niet-traumatisch hersenletsel genoemd.

Oorzaken van traumatisch hersenletsel

Traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak buiten het lichaam. In de meeste gevallen vindt er een botsing plaats met een hard oppervlak, bijvoorbeeld bij een val van de trap of een ongeluk met de fiets, brommer of motor. Ook een harde klap tegen het hoofd kan hersenletsel tot gevolg hebben. Hersenletsel kan ook ontstaan doordat botgedeeltes of een scherp voorwerp de schedel binnendringt, bijvoorbeeld bij een schedelbreuk of geweldsdelict.

Oorzaken van niet-traumatisch hersenletsel

Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een probleem met de bloedvaten in de hersenen. Bij een beroerte of CVA knapt een bloedvat in de hersenen (hersenbloeding) of raakt het verstopt (herseninfarct). Een andere veelvoorkomende oorzaak is zuurstoftekort als gevolg van een hartstilstand, afsluiting van de luchtpijp, rookvergiftiging of bijna verdrinking. Ook een hersenziekte, hersentumor of hersenoperatie kan hersenletsel veroorzaken, evenals een neurologische aandoening als Multiple Sclerose (MS), Parkinson of epilepsie. Een andere mogelijke oorzaak is vergiftiging door bijvoorbeeld overmatig gebruik van alcohol of drugs, of door gevaarlijke stoffen (OPS-syndroom).

De meestvoorkomende oorzaken van niet aangeboren hersenletsel

Klik hieronder uit de lijst op een van de meest voorkomende oorzaken voor meer informatie over de betreffende oorzaak.

 

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2023.