Contusio cerebri

De medische term voor hersenkneuzing is contusio cerebri. Bij een contusio cerebri raakt het hersenweefsel beschadigd. Dat is bij een hersenschudding niet het geval. Bij een contusio cerebri is men langer buiten bewustzijn (minstens vijftien minuten) dan bij een hersenschudding.

Oorzaken contusio cerebri

Hersenkneuzing ontstaat door een verkeersongeval, een klap op je hoofd, een val (bijvoorbeeld van een paard of trap). Bij baby's kan contusio cerebri ontstaan door hard schudden (shaken baby syndroom).

Gevolgen contusio cerebri

De gevolgen van een contusio cerebri. hangen af van de plaats waar de hersenen gekneusd raken en de ernst van de kneuzing. Door een klap ontstaat er een beurse plek in de hersenen, waar zich bloed en vocht opeenhopen. Het vocht neemt ruimte in beslag, waardoor de hersenen worden weggedrukt en schade ontstaat. Het herstel na een hersenkneuzing varieert enorm, sommigen mensen herstellen volledig, anderen houden levenslang last van klachten.

Omgaan met de gevolgen van een contusio cerebri

Een contusio cerebri kan leiden tot blijvend hersenletsel. Dat wil gelukkig niet zeggen dat er aan de klachten die je ondervindt niks meer gedaan kan worden. Je kan  nieuwe manieren aanleren om met om de ingrijpende veranderingen in uw leven om te gaan. Benieuwd hoe? Lees meer over het unieke behandelprogramma Hersenz.

Veelgestelde vragen over hersenletsel

Hoe herken ik klachten als gevolg van hersenletsel?

De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel kunnen leiden tot uiteenlopende klachten. Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, vergeetachtigheid, snel overprikkeld raken, nergens toe komen. Lees verder.

Zijn klachten na NAH altijd direct zichtbaar?

Klachten na hersenletsel zijn niet altijd direct zichtbaar. Vaak komen klachten juist pas naar voren na verloop van tijd, bijvoorbeeld als iemand weer thuiskomt van revalidatie of zijn werk of hobby weer wil oppakken. De onzichtbare gevolgen van hersenletsel, zoals problemen met concentratie, vermoeidheid of overprikkeling komen vaak pas later aan het licht. Lees verder.

Kan ik leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel?

Een deel van de mensen met hersenletsel herstelt nooit volledig. Maar dat wil niet zeggen dat er aan de klachten die mensen ondervinden in het dagelijks leven, niks meer gedaan kan worden. Mensen kunnen nieuwe manieren aanleren om met beperkingen om te gaan. Ook kan intensieve behandeling in een latere fase nog veel verbeteren aan de kwaliteit van leven. Lees verder.

Welke zorg is er na hersenletsel?

De zorg die geboden wordt na hersenletsel kan verdeeld worden in drie fasen. In de acute fase verblijft de patiënt vaak in het ziekenhuis. Als de patiënt medisch stabiel is gaat de herstelfase in, waarin door middel van revalidatiebehandeling wordt gewerkt aan maximaal herstel. De chronische fase begint als de patiënt klaar is met revalidatie en weer thuis is. Daar ervaart hij de gevolgen van het hersenletsel in het dagelijks leven. Lees verder.