De unieke behandeling van Hersenz

Hersenz is een behandelprogramma waarmee u leert omgaan met de gevolgen van hersenletsel, zoals motorische beperkingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en psychische problemen. Er is ook aandacht voor verliesverwerking.

Programma op maat

Tijdens een intake wordt met u besproken waar u behoefte aan heeft en aan welke persoonlijke doelen u wilt werken. De behandeling wordt aangepast aan uw wensen en mogelijkheden. Er zijn groepsbehandelingen, er is een bewegingsprogramma en er komt altijd een behandelaar bij u thuis.

In de bijlage van de Telegraaf over de hersenen stond dit artikel over Hersenz.

Werkt met persoonlijke doelen

Bij Hersenz werkt u aan dingen die voor u van belang zijn, persoonlijke doelen die u graag wilt bereiken omdat uw leven er beter door wordt. Voorbeelden van doelen zijn:
  • Ik kan omgaan met onverwachte situaties
  • Ik schiet niet meer zo snel uit mijn slof
  • Ik denk eerst na voordat ik doe
  • Ik heb een programma met goede afwisseling tussen activiteiten en rust
  • Ik kan zonder hulp de trappen op
  • Ik kan naar het winkelcentrum lopen
  • Ik ben minder bang om te vallen
  • Ik kan vertellen hoe mijn dag was met behulp van de iPad
  • Mijn man en kinderen begrijpen wat er met mij aan de hand is
  • We hebben de taken thuis goed verdeeld


Betrekt naasten bij de behandeling

Hersenletsel krijg je nooit alleen. Ook voor de partner en/of kinderen verandert er veel. Ze hebben opeens te maken met een partner of ouder die door het hersenletsel minder kan. Hersenz betrekt daarom ook de naasten bij de behandeling. Er is altijd een behandelaar die ook bij u thuis komt en gesprekken kan voeren met het hele gezin.

Behandeling in de regio

Het behandelprogramma Hersenz wordt aangeboden in tientallen plaatsen in Nederland door dertien zorgorganisaties die verspreid zitten over heel Nederland (kijk voor de organisatie bij u in de buurt op deze pagina). Daardoor kunt u voor de behandelingen bijna altijd terecht bij een van de organisaties in uw regio. U kunt de postcode-checker invullen en zo direct bij de juiste zorgaanbieder terechtkomen.

Door ervaren specialisten

Het behandelprogramma Hersenz wordt geboden door ervaren specialisten. Onze fysieke behandelaren, (neuro)psychologen, cognitieve trainers en afasie-behandelaren zijn allemaal gespecialiseerd in niet-aangeboren hersenletsel. Elk team heeft een regiebehandelaar, dat is altijd een GZ-psycholoog of orthopedagoog-generalist.

Kwaliteit staat voorop

Het behandelprogramma Hersenz is grotendeels wetenschappelijk onderbouwd. Bij de enkele modules waar nog geen wetenschappelijke onderbouwing voor is, maken we gebruik van behandelingen die bekend staan als meest succesvol (best practice). Hersenz werkt in heel Nederland op dezelfde wijze volgens een eigen kwaliteitsstandaard, vastgelegd in het Hersenz Handboek. Hersenz werkt met zorgpaden. Daardoor is voor iedereen helder wat er geboden wordt. Niet alleen voor de cliënt, maar ook voor de verwijzer en de financier.

Richt zich op de chronische fase

Als mensen hersenletsel hebben opgelopen, komen ze vaak eerst in het ziekenhuis terecht. Dat wordt de acute fase genoemd. Als de patiënt stabiel is, begint de herstelfase. Tijdens de revalidatietijd wordt gewerkt aan maximaal herstel van functies. Als de patiënt weer thuis is, worden de gevolgen van het hersenletsel in het dagelijks leven pas echt helder. ‘Dan begint het pas’, zeggen de meeste mensen met hersenletsel er zelf over. Ze moeten leren omgaan met de beperkingen die voortkomen uit het letsel. Het behandelprogramma Hersenz richt zich op deze chronische fase.

Apart programma voor jongvolwassenen

Omdat jongvolwassenen met hersenletsel met heel andere vragen zitten, is het behandelprogramma 'Op eigen benen'  ontwikkeld voor jongvolwassen tussen 18 en 30 jaar. 

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2023.