TIA

Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een voorbijgaande beroerte. Doordat een bloedvat in de hersenen korte tijd verstopt is, ontstaan tijdelijke uitvalverschijnselen. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen bij een TIA want het kan een voorbode zijn van een veel ernstigere beroerte. Bel daarom direct de dokter of 112.

Oorzaken van een TIA

Een Tia ontstaat door een vernauwing of verstopping in een bloedvat. Een slecht conditie van de bloedvaten vergroot het risico daarop. Als je ouder wordt, verslechteren de bloedvaten, bloedplaatjes en vetten (cholesterol) klonteren samen toto 'plaque'. Dat wordt slagaderverkalking genoemd. Een stukje stolsel kan loskomen en elders in een bloedvat vastlopen en zo verstopping veroorzaken. Een andere mogelijke oorzaak is een hartritmestoornis. Bij een onregelmatige hartslag kunnen er stolsels in het hart ontstaan. Als zo’n stolsel in de hersenen belandt, kun je een TIA krijgen.

Gevolgen van een TIA

Wat je merkt van een TIA hangt af van het getroffen gebied in de hersenen. Krijgt het gedeelte dat je benen aanstuurt bijvoorbeeld even geen zuurstof, dan verlies je het gevoel in de benen. Er kunnen verschillende uitvalsverschijnselen optreden, namelijk:

  • Spieren in het gezicht raken verlamd, waardoor een mondhoek naar beneden gaat hangen of het gezicht scheeftrekt.
  • Je hebt geen gevoel meer in een arm of been of allebei.
  • Moeite met spreken: niet uit je woorden komen, onverstaanbaar praten of wartaal uitslaan.
  • Problemen met het zicht, zoals wazig of dubbel zien. Je kunt ook even blind zijn aan één of beide ogen.
  • Duizeligheid.
  • Moeite hebben met lopen en je evenwicht bewaren.

Heb je iemand in je omgeving die last heeft van deze verschijnselen. bel dan meteen 112 of de huisartst. Want een TIA kan namelijk een voorbode zijn van een veel ernstigere beroerte.

Veelgestelde vragen over hersenletsel

Hoe herken ik klachten als gevolg van hersenletsel?

De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel kunnen leiden tot uiteenlopende klachten. Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, vergeetachtigheid, snel overprikkeld raken, nergens toe komen. Lees verder.

Zijn klachten na NAH altijd direct zichtbaar?

Klachten na hersenletsel zijn niet altijd direct zichtbaar. Vaak komen klachten juist pas naar voren na verloop van tijd, bijvoorbeeld als iemand weer thuiskomt van revalidatie of zijn werk of hobby weer wil oppakken. De onzichtbare gevolgen van hersenletsel, zoals problemen met concentratie, vermoeidheid of overprikkeling komen vaak pas later aan het licht. Lees verder.

Kan ik leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel?

Een deel van de mensen met hersenletsel herstelt nooit volledig. Maar dat wil niet zeggen dat er aan de klachten die mensen ondervinden in het dagelijks leven, niks meer gedaan kan worden. Mensen kunnen nieuwe manieren aanleren om met beperkingen om te gaan. Ook kan intensieve behandeling in een latere fase nog veel verbeteren aan de kwaliteit van leven. Lees verder.

Welke zorg is er na hersenletsel?

De zorg die geboden wordt na hersenletsel kan verdeeld worden in drie fasen. In de acute fase verblijft de patiënt vaak in het ziekenhuis. Als de patiënt medisch stabiel is gaat de herstelfase in, waarin door middel van revalidatiebehandeling wordt gewerkt aan maximaal herstel. De chronische fase begint als de patiënt klaar is met revalidatie en weer thuis is. Daar ervaart hij de gevolgen van het hersenletsel in het dagelijks leven. Lees verder.

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2023.