Hersenbloeding

Bij een hersenbloeding scheurt er een bloedvat in de hersenen. Een hersenbloeding komt minder vaak voor dan een herseninfarct. Bij een hersenbloeding stroomt er bloed in de hersenen (intracerebraal) of rond de hersenen (subarachnoidaal of SAB).

oorzaken hersenbloeding

Een bloeding in de hersenen kan komen door een aneurysma, dat is een zwakke plek in een bloedvat, of door een misvorming. Soms is de oorzaak onbekend. Vaak is er al langer sprake van een te hoge bloeddruk.  Door de hersenbloeding wordt hersenweefsel weggeduwd waardoor het weefsel beschadigt raakt.

Gevolgen hersenbloeding

Veelvoorkomende gevolgen van een hersenbloeding zijn:

  • verlammingsverschijnselen, meestal aan één kant van het lichaam
  • uitval van gezichtsvermogen, meestal aan één kant van het lichaam
  • verstoorde waarneming, zoals nog maar één kant van een bord eten zien
  • spraakstoornissen, niet de juiste woorden gebruiken taal moeilijker spreken én begrijpen
  • concentratieproblemen
  • vergeetachtigheid
  • zware vermoeidheid
  • vertraging van het denkproces
  • stoornissen in gedrag, emoties en/of denken; zoals depressiviteit, zelfoverschatting, snel geëmotioneerd of boos zijn

 

Omgaan met de gevolgen van een hersenbloeding

Een beroerte kan leiden tot blijvend hersenletsel. Dat wil gelukkig niet zeggen dat er aan de klachten die je ondervindt niks meer gedaan kan worden. Je kan  nieuwe manieren aanleren om met om de ingrijpende veranderingen in uw leven om te gaan. Benieuwd hoe? Lees meer over het unieke behandelprogramma Hersenz.

 

 

Veelgestelde vragen over hersenletsel

Hoe herken ik klachten als gevolg van hersenletsel?

De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel kunnen leiden tot uiteenlopende klachten. Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, vergeetachtigheid, snel overprikkeld raken, nergens toe komen. Lees verder.

Zijn klachten na NAH altijd direct zichtbaar?

Klachten na hersenletsel zijn niet altijd direct zichtbaar. Vaak komen klachten juist pas naar voren na verloop van tijd, bijvoorbeeld als iemand weer thuiskomt van revalidatie of zijn werk of hobby weer wil oppakken. De onzichtbare gevolgen van hersenletsel, zoals problemen met concentratie, vermoeidheid of overprikkeling komen vaak pas later aan het licht. Lees verder.

Kan ik leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel?

Een deel van de mensen met hersenletsel herstelt nooit volledig. Maar dat wil niet zeggen dat er aan de klachten die mensen ondervinden in het dagelijks leven, niks meer gedaan kan worden. Mensen kunnen nieuwe manieren aanleren om met beperkingen om te gaan. Ook kan intensieve behandeling in een latere fase nog veel verbeteren aan de kwaliteit van leven. Lees verder.

Welke zorg is er na hersenletsel?

De zorg die geboden wordt na hersenletsel kan verdeeld worden in drie fasen. In de acute fase verblijft de patiënt vaak in het ziekenhuis. Als de patiënt medisch stabiel is gaat de herstelfase in, waarin door middel van revalidatiebehandeling wordt gewerkt aan maximaal herstel. De chronische fase begint als de patiënt klaar is met revalidatie en weer thuis is. Daar ervaart hij de gevolgen van het hersenletsel in het dagelijks leven. Lees verder.

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2021.