“Ik ben blij met alles wat ik nog wél kan.”
Piet Scheltus is 73 jaar en getrouwd met Nel. Ze hebben samen twee dochters, twee schoonzonen en vijf kleinkinderen. Na zijn pensionering bleef Piet erg actief, hij werkte op een hoveniersbedrijf en pakte, na twintig jaar, zijn hobby houtsnijden weer op. In september 2020 kreeg Piet een dubbele hersenbloeding. Vijf weken later kreeg Nel een herseninfarct (lees hier haar ervaringsverhaal.)
“Op 26 september kreeg ik een dubbele hersenbloeding. Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen en daarna nog 2 weken op de revalidatieafdeling van de zorgboulevard van het Zaans Medisch Centrum. Ik heb verder thuis gerevalideerd onder begeleiding van de fysiotherapeut. Ik had vooral last van een kort lontje, was snel moe en had moeite met mijn evenwicht. Ik liep met een rollator.”
Gesloten deur
“Ik beleefde het allemaal alsof de deur van mijn leven nog maar halfopen stond. Op 2 november kreeg Nel een herseninfarct. Toen wist ik het niet meer en viel voor mij de deur dicht. Wat nu? Er kwam een CVA-verpleegkundige voor Nel en zij zag dat het met ons beiden niet goed ging. Toen ze voor de derde keer op bezoek kwam, bracht ze een boekje van Hersenz mee. De keer daarop vroeg ze of het misschien iets voor ons was en ik zei volmondig ja!
Samen met Nel heb ik deelgenomen aan Hersenz en we hebben drie modules gevolgd: ‘De impact van mijn hersenletsel’, ‘Grip op mijn energie’ en ‘Aan de slag met mijn veranderde brein’. We zijn gestart in oktober 2021 en 10 oktober 2022 was de laatste behandeldag. Ik wilde leren hoe ik beter kan omgaan met mijn beperkte energie en hoe ik mijn korte lontje onder controle kan houden. Ik wilde ook weer een lieve opa zijn voor de kleinkinderen.
Keuzes maken
Ik kan nu oprecht zeggen dat ik erg blij ben met alles wat ik bij Hersenz heb geleerd. Ik weet nu hoe ik met mijn veranderde leven moet omgaan en ik heb veel praktische handvatten gekregen hiervoor. Ik verdeel mijn activiteiten beter over de dag en gebruik daarbij de PRET-strategie (Pauzeren, Rustige omgeving, Eén ding tegelijk, Tempo aanpassen). Als ik thuis of bij mijn dochter aan het klussen ben, neem ik dus regelmatig pauze om te rusten. Ik begin ook zeker niet aan meerdere dingen tegelijk en ik pas mijn tempo aan om de dag goed door te komen. Als ik dat niet doe ben ik zo door mijn energie heen en ben ik een paar dagen helemaal van slag.
Het valt zeker niet altijd mee. Vóór mijn hersenletsel was ik een heel actieve man. Nu moet ik keuzes maken en dat is best wel moeilijk. Maar ik ben blij met alles wat ik nog wél kan en ik leef zoveel mogelijk van dag tot dag. Het is ook heel fijn dat ik mijn korte lontje nu aardig onder controle heb. En mijn evenwicht is sterk verbeterd, ik loop weer zonder rollator.
Piet's eindwerkstuk Hersenz
Open deur
Ik beleef het leven weer met veel plezier en ik kijk samen met Nel door een open deur naar de toekomst. Daar ben ik de behandelaren van Hersenz heel dankbaar voor. Ik heb mijn hobby weer opgepakt en ik werk weer een halve dag in de plantenkas. Ook geniet ik weer intens van onze kleinkinderen. Als ik iemand spreek die hetzelfde is overkomen, zal ik diegene het behandelprogramma Hersenz zeker adviseren. Want het heeft Nel en mij weer een mooi leven gegeven!”
Over de auteur, Jeannette Heijting (62) Jeannette kreeg in 2009 twee herseninfarcten en heeft als gevolg daarvan niet-aangeboren hersenletsel. Ze volgde twee modules van Hersenz en kreeg stap voor stap weer regie over haar leven. Als ervaringsdeskundige en auteur zet ze zich in om de (onzichtbare) gevolgen van hersenletsel beter bekend te maken, zodat er meer begrip ontstaat. Dit doet ze door haar eigen verhaal en de verhalen van lotgenoten en naasten naar buiten te brengen.