Hoe zit het behandelprogramma in elkaar?

Het behandelprogramma Hersenz is een combinatie van bewegen, cognitieve behandeling en behandeling bij jou thuis. Je werkt zowel in groepsverband als individueel. Wat het behandelprogramma verder onderscheidt is het interdisciplinaire karakter. Dit houdt in dat alle betrokken specialisten vanuit een team werken om samen met jou je doelen te bereiken.

Voordat we van start gaan kijken we waar je behoefte aan hebt, wat de mogelijkheden zijn en aan welke persoonlijke doelen je wilt werken. We zorgen ervoor dat het behandelprogramma daar goed op aansluit. Dat doen we met behulp van 4 modules. Deze leggen we hieronder uit.

Per week zijn er drie behandelmomenten. Het programma duurt tussen de 6 maanden en 2 jaar, afhankelijk van jouw situatie. Gemiddeld duurt het behandelprogramma 1,5 jaar.

De impact van mijn hersenletsel

Door je hersenletsel is er veel veranderd in jouw leven en dat van je naasten. Vaak merk je de precieze gevolgen pas na verloop van tijd. In deze module besteden we aandacht aan de onzichtbare beperkingen en ingrijpende veranderingen die jij ervaart.

Je kijkt naar wat jouw sterke kanten zijn en hoe je deze in kunt zetten om nog beter te functioneren. Dit doen we aan de hand van eigen ervaringen, informatie, oefeningen en vragen. Ook krijg je ideeën en tips. En we dagen je uit om nieuwe dingen uit te proberen.

Externe video URL

Grip op mijn energie

Vermoeidheid na hersenletsel is vaak een ‘dubbele handicap’: je wordt sneller moe dan voorheen én het kost meer tijd om te herstellen. Je batterij is heel snel leeg is én laadt niet meer goed op.

In de module Grip op je energie leer je omgaan met je beperkte energie. Je krijgt informatie over de oorzaken en gevolgen van vermoeidheid, gaat je energie registreren om inzicht te krijgen in je belastbaarheid en je leert signalen van vermoeidheid te herkennen. We vragen je om nieuw gedrag uit te proberen en we dagen je uit om de adviezen die je krijgt ook uit te voeren. Dan pas blijkt of iets helpt om meer grip te krijgen op je energie.

Externe video URL

Aan de slag met mijn veranderde brein

Door het hersenletsel kun je problemen ervaren met denkfuncties, ook wel cognitieve functies genoemd. Denkfuncties heb je nodig om goed te kunnen functioneren in je dagelijks leven. Al deze denkfuncties gebruik je de hele dag door, bijvoorbeeld bij het voeren van gesprekken, klussen in huis willen doen of als je op pad bent.


In deze module leer je hoe denkfuncties werken en sta je stil bij de problemen die jij hiermee ervaart in je dagelijkse leven. Je leert manieren om beter met jouw beperkingen om te gaan, gebruik maken van je sterke kanten. Dit noemen we strategieën. Je kijkt welke strategieën voor jou werken.

Externe video URL

Samen verder leven

Deze module voor cliënten en hun partners staat in het teken van bewustwording van alle veranderingen die het gevolg zijn van het hersenletsel en de impact daarvan op de thuissituatie en relatie. Tijdens de groepsbijeenkomsten wissel je ervaringen uit, deel je gevoelens met elkaar en leer je van elkaar.

Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. inzicht in je partner, levend verlies, intimiteit & seksualiteit en jouw kracht en last. Vragen die we met elkaar zullen beantwoorden zijn: hoe kun je opnieuw in je kracht komen? Hoe kun je samen met je partner inhoud geven aan het veranderde leven? En: wat kun je van elkaar leren?

Externe video URL

Wat kan Hersenz voor jou doen?

Doe de gratis test

Ontdek in 3 minuten of het behandelprogramma Hersenz jou verder kan helpen.

Bezoek een informatiebijeenkomst

Tijdens een online informatiebijeenkomst of bijeenkomst op locatie kom je meer te weten over het behandelprogramma Hersenz.

Zoek een aanbieder

Ontdek waar bij jou in de buurt je het behandelprogramma Hersenz kan volgen.