“Structuur vasthouden lukt weer.”

Maria Vogels (38) is een alleenstaande moeder van twee pubers van 15 en 16 jaar. Sinds haar 34e jaar heeft Maria traumatisch hersenletsel.

“Eind oktober 2017 ben ik gevallen met mijn fiets, maar door een black-out weet ik hier niets meer van. Volgens mijn huisarts had ik een zware hersenschudding opgelopen. Ik was hiervan nog herstellende toen ik in december op een rotonde fietste, werd geschept door een auto en opnieuw viel. Ik dacht dat het relatief goed was uitgevallen en dat ik ervan afkwam met een paar extra blauwe plekken, schaafwonden en een dik ei op mijn linkerwang. Helaas bleek het anders te zijn.

Overzicht kwijt

Ik kreeg veel last van vermoeidheid, had vaak hoofpijn en raakte overprikkeld van licht en geluid. De kinderen en het huishouden vroegen veel van mij. Ik kon het een poosje volhouden maar dan ging het weer mis. Mijn kinderen hebben een tijd lang veel op moeten vangen, omdat ik er simpelweg geen energie voor had. Ik was niet meer de moeder die ik graag wilde zijn. Steeds vaker raakte ik het overzicht kwijt. Het was alsof ik telkens achter de feiten aanliep en ik begreep niet goed waar dat vandaan kwam.

Hersenz

Vanuit ambulante begeleiding kwam ik bij Hersenz terecht. Ik heb de module ‘Omgaan met veranderingen’ helemaal gevolgd en de module ‘Grip op je energie’ deels. Ik moest eerder afhaken omdat mijn oudste kind gezondheidsproblemen kreeg. In combinatie met de vele afspraken en het huishouden werd Hersenz voor mij even te veel. Ik wilde er vooral als moeder weer kunnen staan en legde daar mijn prioriteit.

Compassie

Desondanks heb ik veel geleerd. Ik sta altijd graag klaar voor anderen en vóór Hersenz wilde ik blijven rennen en op mijn oude tempo dingen kunnen doen. Het ging ten koste van mijzelf. Door Hersenz is er een omslag gekomen. Ik heb net even dat zetje gekregen om met meer compassie voor mezelf dingen te mogen doen, in mijn huidige tempo. Ik heb geleerd dat ‘nee’ zeggen ook een optie is, want tenslotte zeg ik dan ‘ja’ tegen mezelf. En daardoor kan ik langer volhouden!

Beter in balans

Ik ben gegroeid. Ik besef dat ik milder mag zijn voor mezelf en dat dingen niet altijd ‘volgens het boekje’ hoeven gaan. Het is niet erg om af en toe een lege agenda te hebben. Ik stem alles nu veel beter af op wat ik daadwerkelijk aankan en ik heb daar ook vrede mee. Ik ben beter in balans.

Zelfvertrouwen

Binnenkort neem ik afscheid van mijn thuisbehandelaar. We hebben samen een goed plan opgesteld waarop ik kan terugpakken als het mis dreigt te gaan. Ik voel me veel zekerder en denk dat het me gaat lukken om vast te houden aan mijn structuur. Het is fijn om weer wat meer controle te hebben. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik met alle handvatten weer ‘gewoon’ mijn ding kan doen.

Blijven leren en groeien

Aan lotgenoten wil ik dan ook graag meegeven dat er soms meer in het vat zit dan je zelf denkt. Het is goed om te blijven aangeven wat je moeilijk vindt en om hulp te vragen als het nodig is. Want met aanpassingen valt nog veel te bereiken. Je kunt blijven leren en groeien!”

Over de auteur, Jeannette Heijting (61): Jeannette kreeg in 2009 twee herseninfarcten en heeft als gevolg daarvan niet-aangeboren hersenletsel. Ze volgde twee modules van Hersenz en kreeg stap voor stap weer regie over haar leven. Als ervaringsdeskundige en auteur zet ze zich in om de (onzichtbare) gevolgen van hersenletsel beter bekend te maken, zodat er meer begrip ontstaat. Dit doet ze door haar eigen verhaal en de verhalen van lotgenoten en naasten naar buiten te brengen.