De professional over overprikkeling
Veel mensen met hersenletsel hebben last van overprikkeling. Volgens Manuela Cardobe Uribe, behandelaar bij Hersenz, is het erg belangrijk om goed in kaart te brengen waardoor overprikkeling wordt veroorzaakt.
"Veel mensen met hersenletsel ervaren in meer of mindere mate overprikkeling omdat de informatie die binnenkomt in hun hersenen minder goed wordt gefilterd. Het kost hen meer moeite om deze prikkels te verwerken en dat vergt veel energie. Als ook sprake is van een vertraagd tempo van informatieverwerking, kost het verwerken van de informatie nog meer tijd. Vóór het hersenletsel gebeurden deze processen automatisch, maar nu gaat de verwerking trager en met meer moeite. Dit leidt vaak tot vermoeidheid, maar mensen kunnen bijvoorbeeld ook sneller boos worden omdat het allemaal te veel wordt.
Overprikkeling na hersenletsel
Binnen de behandeling van Hersenz besteden we aandacht aan de gevolgen van hersenletsel, waaronder overprikkeling. We bespreken in hoeverre de prikkelverwerking is veranderd en hoe mensen hiermee omgaan. Sommige cliënten hebben tijdens de groepsbehandeling oordopjes in om een gedeelte van de omgevingsgeluiden te blokkeren. Anderen nemen na een bepaalde tijd even een korte pauze. Hierdoor is er meer tijd om de informatie te verwerken, waarna het gesprek kan worden hervat. Anderen vinden het prettig om de lichten uit te laten in gespreksruimtes om minder prikkels binnen te krijgen.
Overprikkeling in kaart
Het is heel belangrijk om zo goed mogelijk in kaart te brengen waar de overprikkeling door veroorzaakt wordt. Dat is bij iedereen verschillend. Tijdens de module ‘Grip op mijn Energie’ leren mensen meer inzicht te krijgen in de eigen belastbaarheid. wat kost energie en wat levert energie op? Op tijd een rustmoment plannen kan van belang zijn om de overprikkeling te beperken.
Als iemand boos of gefrustreerd wordt door overprikkeling kan tijdens de module ‘Omgaan met Verandering’ gekeken worden hoe de cliënt én de omgeving om kunnen gaan met deze emoties. Zo kan het voor iemand prettig zijn als de omgeving weet dat de cliënt met rust gelaten moet worden als hij emoties van boosheid of frustratie uit. Vragen waarom iemand zo boos of gefrustreerd reageert of iemand corrigerend toespreken (‘doe eens normaal) kan er bijvoorbeeld toe leiden dat de emoties nog verder oplopen."