"Ik heb mijn passie terug!"

Stefan Nooy woont samen met Mirjana en is vader van een zoon (25) en dochter (22). Hij was 52 jaar toen hij op 25 november 2019 een herseninfarct kreeg. Stefan stond op dat moment boven aan de trap. “Het licht ging bij mij uit en ik ben naar beneden gevallen. Ik had op zes plekken in mijn lichaam wat gebroken en mijn rechter nervus vagus was beschadigd.”

(De nervus vagus is een zenuw die vanuit de hersenstam naar organen in de borstkas en buik gaat. De mens heeft een linker en een rechter nervus vagus, onder elk sleutelbeen.)

“Ik heb totaal zes weken in drie verschillende ziekenhuizen gelegen, maar ik weet alleen nog iets van de laatste twee weken. Vanaf het ziekenhuis ben ik in een rolstoel naar een revalidatiecentrum gebracht. Hier ben ik zeven weken intern geweest. Ik kwam er lopend en fietsend weer vandaan. Eenmaal thuis kwam corona en ik kon niet bij mijn fysiotherapeut terecht. Ik heb toen een half jaar poliklinisch fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en psychologische begeleiding gevolgd in het ziekenhuis.

Mijn lippen zijn rechts licht verlamd en mijn rechteroog gaat niet dicht als ik mijn linkeroog openhoud. Ik heb ook weinig energie en ben veel eerder moe. Inmiddels ben ik voor 100% arbeidsongeschikt.” In het revalidatiecentrum kreeg Stefan het advies om deel te nemen aan Hersenz.

Dag volhouden

“Zodat ik erachter kon komen wat het herseninfarct met mij heeft gedaan. Ik heb drie modules gevolgd. Ik wilde vooral bereiken dat ik mijn dagelijkse activiteiten goed indeel en de dag op een prettige manier volhoud. Want vóór Hersenz bleef ik in mijn oude stand staan en ging ik steeds over mijn grenzen heen. Ik kon niet goed omgaan met de veranderde Stefan. Natuurlijk had dat ook gevolgen voor het thuisfront. Bij Hersenz heb ik geleerd hoe ik mijn energie beter kan verdelen over de dag, zodat ik uiteindelijk ook meer kan doen. Mijn gezin heeft hier ook profijt van, ze hebben weer meer aan mij.”

Wat wél kan

“Ik heb ook geleerd om te kijken naar mogelijkheden die er wél zijn. Ik was lange tijd trompettist in een band. Maar door mijn verlamde lippen kon ik geen trompet meer spelen. De psychomotorisch therapeut van Hersenz heeft mij het telefoonnummer gegeven van een mondstukken specialist. Daar ben ik geweest en ik heb daarna zelf hulpstukken gemaakt voor het mondstuk van mijn trompet. Nu kan ik weer trompet spelen en oefen ik zelfs weer mee met de band. Ik heb mijn passie terug en dat is gewoon geweldig! Door Hersenz kijk ik anders naar de toekomst, ik voel me er veel positiever over. Mijn belangrijkste tip voor lotgenoten is dan ook: kijk goed naar wat je nog wél kan!”

 

 

Over de auteur, Jeannette Heijting (61) Jeannette kreeg in 2009 twee herseninfarcten en heeft als gevolg daarvan niet-aangeboren hersenletsel. Ze volgde twee modules van Hersenz en kreeg stap voor stap weer regie over haar leven. Als ervaringsdeskundige en auteur zet ze zich in om de (onzichtbare) gevolgen van hersenletsel beter bekend te maken, zodat er meer begrip ontstaat. Dit doet ze door haar eigen verhaal en de verhalen van lotgenoten en naasten naar buiten te brengen.