Hoe zit het behandelprogramma in elkaar?

Het behandelprogramma Hersenz is een combinatie van bewegen, cognitieve behandeling en behandeling bij jou thuis. Je werkt zowel in groepsverband als individueel. Wat het behandelprogramma verder onderscheidt is het interdisciplinaire karakter. Dit houdt in dat alle betrokken specialisten vanuit een team werken om samen met jou je doelen te bereiken.

Voordat we van start gaan kijken we waar je behoefte aan hebt, wat de mogelijkheden zijn en aan welke persoonlijke doelen je wilt werken. We zorgen ervoor dat het behandelprogramma daar goed op aansluit. Dat doen we met behulp van zogenaamde bouwstenen. Deze leggen we hieronder uit.

Per week zijn er drie behandelmomenten. Het programma duurt tussen de 6 maanden en 2 jaar, afhankelijk van jouw situatie. Gemiddeld duurt het behandelprogramma 1,5 jaar.

Thuis

Wat je bij Hersenz leert, doe je thuis zelfstandig, samen met je naasten. Dat is niet altijd makkelijk. Een behandelaar komt daarom ter ondersteuning bij je thuis, bijvoorbeeld voor het werken met een planner of zelfstandig de trap opgaan.

Energie

Bij deze bouwsteen leer je omgaan met jouw vermoeidheid. Je ontdekt wat energie geeft en wat energie kost. Je leert werken met de energiemeter en gaan we in op het belang van goed plannen.

Communicatie

Voor mensen met afasie is er een apart programma dat gericht is op het aanleren van nieuwe manieren voor communicatie. De behandeling bestaat uit gesprekken in een groep en bij je thuis, met opdrachten, oefeningen en beweging. Het tempo is aangepast en de werkvormen zijn afasievriendelijk.

Emoties en gedrag

In een vaste groep bespreken we wat er voor je is veranderd door het hersenletsel. Door meer inzicht in de gevolgen van het hersenletsel leer je er beter mee omgaan. Met persoonlijke doelen krijg je meer grip en perspectief in je leven.

Beweging

Samen met de fysiotherapeut vergroot je je mobiliteit en raak je weer vertrouwd met je lichaam. Dit geeft je meer zelfvertrouwen en helpt je om minder afhankelijk te zijn, omdat je meer zelf kan.

Met de psychomotorisch therapeut doe je ervaringsoefeningen die je bewust maken van hoe je in bepaalde situaties reageert. Vanuit de inzichten die je opdoet, kun je wellicht andere keuzes maken.

 

Denken en doen

Heb je moeite met aandacht vasthouden, vergeet je veel, vind je het lastig je te concentreren en heb je moeite met plannen en organiseren? Bij 'Denken en doen' leer je manieren om hiermee om te gaan, zodat deze problemen minder beperkend voor je zijn.

Wat kan Hersenz voor jou doen?

Doe de gratis test

Ontdek in 3 minuten of het behandelprogramma Hersenz jou verder kan helpen.

Bezoek een informatiebijeenkomst

Tijdens een online informatiebijeenkomst of bijeenkomst op locatie kom je meer te weten over het behandelprogramma Hersenz.

Zoek een aanbieder

Ontdek waar bij jou in de buurt je het behandelprogramma Hersenz kan volgen.

Veelgestelde vragen over het behandelprogramma

Wat kan ik met het behandelprogramma bereiken?

Behandelprogramma Hersenz leert je beter om te gaan met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel in de chronische fase. Met behandelprogramma Hersenz kun je na revalidatie nog stappen maken om de kwaliteit van je leven substantieel te verbeteren. Samen met je naasten.

Hoe zit het behandelprogramma in elkaar?

Het behandelprogramma Hersenz is een combinatie van bewegen, cognitieve behandeling en behandeling bij jou thuis. Je werkt in groepsverband en individueel. Wat het behandelprogramma verder onderscheidt is het interdisciplinaire karakter. Dit houdt in dat alle betrokken specialisten een team vormen dat intensief met je samenwerkt om jouw doelen te bereiken. Lees verder.

Door wie wordt het behandelprogramma gegeven?

Behandelprogramma Hersenz wordt geboden door ervaren specialisten die alle gespecialiseerd zijn in niet-aangeboren hersenletsel. Elk team heeft een regiebehandelaar, dat is altijd een GZ-psycholoog of orthopedagoog-generalist. Meer over de verschillende behandelaren lees je op de pagina behandelteam.

Het behandelprogramma Hersenz wordt door 13 zorgorganisaties op tientallen plaatsen in Nederland aangeboden. Met de postcodezoeker vind je snel de zorgorganisatie(s) met een behandellocatie bij jou in de buurt.

De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Om de kwaliteit te bewaken zijn er regelmatig landelijke scholingsdagen en werkt Hersenz met eigen protocollen en kwaliteitseisen, vastgelegd in een handboek. Bekijk hier de kwaliteitseisen.

Hoe lang duurt het behandelprogramma?

Het behandelprogramma duurt tussen de 6 maanden en 2 jaar, afhankelijk van jouw doelen, situatie en progressie. Gemiddeld duurt het behandelprogramma 1,5 jaar.

Waar kan ik het behandelprogramma volgen?

De 13 zorgorganisaties die het behandelprogramma Hersenz aanbieden zijn verspreid over het land en hebben vrijwel alle meerdere behandelcentra. Met onderstaande postcodezoeker vind je de zorgorganisatie(s) met een behandellocatie bij jou in de buurt.

Je kunt een intakegesprek bij een organisatie aanvragen. Ook kun je zien of en wanneer de zorgorganisaties een informatiebijeenkomst organiseren.

Voor overkoepelende zaken kun je contact opnemen met onze landelijk programmamanager Hersenz Emma van Reijmersdal, info@hersenz.nl.

Kom ik voor het behandelprogramma in aanmerking?

Het behandelprogramma Hersenz is er voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel in de chronische fase. Je komt voor het behandelprogramma in aanmerking als je:

  • de diagnose niet-aangeboren hersenletsel hebt gekregen
  • ouder bent dan 18 jaar
  • beperkingen in het omgaan met niet-aangeboren hersenletsel ondervindt
  • een revalidatiebehandeling hebt doorlopen. Als je nog niet eerder hebt gerevalideerd, wordt nagegaan waar je het best op je plek bent voor behandeling: revalidatie of Hersenz (of elders).

Wordt het behandelprogramma vergoed door de verzekering?

Het behandelprogramma Hersenz valt sinds januari 2021 in het basispakket van zorgverzekering. Dat betekent dat bijna alle behandelingen (individueel en in groepsverband) worden vergoed. Bijna alle, want de individuele behandeling fysiotherapie wordt niet vergoed en valt onder de aanvullende verzekering. De groepsbehandeling fysiotherapie valt wel in het basispakket.

Net als bij elke andere zorg waar je een aanvullende verzekering voor nodig hebt, wordt ook voor het behandelprogramma Hersenz een beroep gedaan op het eigen risico. In 2022 bedraagt dat 385 euro.

Mocht je een WLZ-indicatie hebben is het soms mogelijk om de behandeling via deze financieringsvorm te volgen. Dit kan leiden tot een hogere eigen bijdrage. De Hersenz organisaties denken hierin graag met je mee.

Kan de huisarts mij doorverwijzen naar Hersenz?

Ja, jouw huisarts of praktijkondersteuner kan je doorverwijzen naar Hersenz. Maar je kunt bijvoorbeeld ook doorverwezen worden vanuit jouw wijkteam in de gemeente (het wmo-loket) of hersenletselsteunpunten in jouw regio. Je kunt ook zelf rechtstreeks contact opnemen met de organisatie bij u in de regio. Dan volgt een intake-gesprek.