"Ik heb de controle terug"

Hugo van Velde is 53 jaar, getrouwd en vader van twee dochters van 25 en 21 jaar. Op 46-jarige leeftijd kreeg Hugo een herseninfarct en hij raakte deels verlamd aan zijn linkerkant.

“Fysiek ben ik weer hersteld maar verder heb ik behoorlijk met mezelf in de knoop gezeten. Vóór mijn hersenletsel werkte ik als vrachtwagenchauffeur en ik maakte zonder problemen 60 tot 70 uur in de week. Plotseling was mijn energie gehalveerd en mijn concentratie waardeloos. Daar kon ik niet mee omgaan. Voor mijn vrouw en gezin was ik dan ook niet te genieten.

Grip op mijn leven

Mijn vrouw gaf me een foldertje van Hersenz. Toen ik het las herkende ik er veel in. Het heeft ertoe geleid dat ik in een groep het volledige behandelprogramma heb gevolgd. Mijn vrouw en dochters werden betrokken bij de individuele behandeling thuis. Voor mij was het belangrijkste doel dat ik weer grip op mijn eigen leven kreeg en dat ik weer op een normale manier kon functioneren in mijn gezin.

'Stop, denk, doe'

Hersenz heeft mijn ogen heel goed geopend. Ik heb geleerd dat ik dingen moet opschrijven in mijn agenda en een juiste planning moet maken, die past bij wat me nú lukt. En dat is dus niet meer lange werkdagen maken en een hoop dingen tegelijk doen. De woorden ‘stop, denk, doe’ staan voor altijd in mijn geheugen gegrift. Ik weet dat ik nu hooguit drie dagen arbeid kan verrichten en dat ik dan echt mijn rust nodig heb. Met mijn huidige baan kan ik dat goed combineren omdat ik kantoor aan huis heb.

Hecht gezin

Voor ons gezin heeft Hersenz veel goeds gedaan. Mijn vrouw en kinderen kregen de kans om onder begeleiding open en eerlijk uit te spreken waar zij last van hadden. Van daaruit kon ik met tips en trucs van Hersenz werken aan mijn gedrag. Ik stond daarbij ook meer open voor de opmerkingen en adviezen van mijn gezin. De gesprekken waren soms super confronterend, maar door de aanwezigheid van een behandelaar was de sfeer altijd gericht op het vinden van een oplossing. Uiteindelijk zijn we hierdoor hechter geworden dan voor het herseninfarct.

Inmiddels heb ik alleen nog moeite met mijn concentratie als er veel drukte om me heen is. En het goed verdelen van mijn energie blijft natuurlijk elke dag een terugkerend feit.

Mogelijkheden 

Als ik naar de toekomst kijk doe ik dat met een positieve blik. Ik heb de controle over mijn leven weer terug en dat is zo belangrijk! In mijn eentje lukte het me niet, maar samen met Hersenz wel. Dus voor ieder die het nodig heeft: ga naar Hersenz en bekijk samen de mogelijkheden.”

 

Over de auteur, Jeannette Heijting (60): Jeannette kreeg in 2009 twee herseninfarcten en heeft als gevolg daarvan niet-aangeboren hersenletsel. Ze volgde twee modules van Hersenz en kreeg stap voor stap weer regie over haar leven. Als ervaringsdeskundige en auteur zet ze zich in om de (onzichtbare) gevolgen van hersenletsel beter bekend te maken, zodat er meer begrip ontstaat. Dit doet ze door haar eigen verhaal en de verhalen van lotgenoten en naasten naar buiten te brengen.