Wordt het behandelprogramma vergoed door de verzekering?

Het behandelprogramma Hersenz zit sinds januari 2021 in het basispakket van je zorgverzekering. Dat betekent dat bijna alle behandelingen (individueel en in groepsverband) worden vergoed. Bijna alle, want de individuele behandeling fysiotherapie wordt niet vergoed en valt onder de aanvullende verzekering. De groepsbehandeling fysiotherapie valt wel in het basispakket.

Net als bij elke andere zorg waar je een verzekering voor nodig hebt, wordt ook voor het behandelprogramma Hersenz een beroep gedaan op het eigen risico. In 2022 bedraagt dat 385 euro.

Mocht je een WLZ-indicatie hebben is het soms mogelijk om de behandeling via deze financieringsvorm te volgen. Dit kan leiden tot een hogere eigenbijdrage. De Hersenz organisaties denken hierin graag met je mee.

Wat kan Hersenz voor jou doen?

Doe de gratis test

Ontdek in 3 minuten of het behandelprogramma Hersenz jou verder kan helpen.

Bezoek een informatiebijeenkomst

Tijdens een online informatiebijeenkomst of bijeenkomst op locatie kom je meer te weten over het behandelprogramma Hersenz.

Zoek een aanbieder

Ontdek waar bij jou in de buurt je het behandelprogramma Hersenz kan volgen.

Veelgestelde vragen over het behandelprogramma

Wat kan ik met het behandelprogramma bereiken?

Behandelprogramma Hersenz leert je beter om te gaan met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel in de chronische fase. Met behandelprogramma Hersenz kun je na revalidatie nog stappen maken om de kwaliteit van je leven substantieel te verbeteren. Samen met je naasten.

Hoe zit het behandelprogramma in elkaar?

Het behandelprogramma Hersenz is een combinatie van bewegen, cognitieve behandeling en behandeling bij jou thuis. Je werkt in groepsverband en individueel. Wat het behandelprogramma verder onderscheidt is het interdisciplinaire karakter. Dit houdt in dat alle betrokken specialisten een team vormen dat intensief met je samenwerkt om jouw doelen te bereiken. Lees verder.

Door wie wordt het behandelprogramma gegeven?

Behandelprogramma Hersenz wordt geboden door ervaren specialisten die alle gespecialiseerd zijn in niet-aangeboren hersenletsel. Elk team heeft een regiebehandelaar, dat is altijd een GZ-psycholoog of orthopedagoog-generalist. Meer over de verschillende behandelaren lees je op de pagina behandelteam.

Het behandelprogramma Hersenz wordt door 12 zorgorganisaties op tientallen plaatsen in Nederland aangeboden. Met de postcodezoeker vind je snel de zorgorganisatie(s) met een behandellocatie bij jou in de buurt.

De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Om de kwaliteit te bewaken zijn er regelmatig landelijke scholingsdagen en werkt Hersenz met eigen protocollen en kwaliteitseisen, vastgelegd in een handboek. Bekijk hier de kwaliteitseisen.

Hoe lang duurt het behandelprogramma?

Het behandelprogramma duurt tussen de 6 maanden en 2 jaar, afhankelijk van jouw doelen, situatie en progressie. Gemiddeld duurt het behandelprogramma 1,5 jaar.

Waar kan ik het behandelprogramma volgen?

De 12 zorgorganisaties die het behandelprogramma Hersenz aanbieden zijn verspreid over het land en hebben vrijwel alle meerdere behandelcentra. Met onderstaande postcodezoeker vind je de zorgorganisatie(s) met een behandellocatie bij jou in de buurt.

Je kunt een intakegesprek bij een organisatie aanvragen. Ook kun je zien of en wanneer de zorgorganisaties een informatiebijeenkomst organiseren.

Voor overkoepelende zaken kun je contact opnemen met onze landelijk programmamanager Hersenz Emma van Reijmersdal, info@hersenz.nl.

Kom ik voor het behandelprogramma in aanmerking?

Het behandelprogramma Hersenz is er voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel in de chronische fase. Je komt voor het behandelprogramma in aanmerking als je:

  • de diagnose niet-aangeboren hersenletsel hebt gekregen
  • ouder bent dan 18 jaar
  • beperkingen in het omgaan met niet-aangeboren hersenletsel ondervindt
  • een revalidatiebehandeling hebt doorlopen. Als je nog niet eerder hebt gerevalideerd, wordt nagegaan waar je het best op je plek bent voor behandeling: revalidatie of Hersenz (of elders).

Wordt het behandelprogramma vergoed door de verzekering?

Het behandelprogramma Hersenz valt sinds januari 2021 in het basispakket van zorgverzekering. Dat betekent dat bijna alle behandelingen (individueel en in groepsverband) worden vergoed. Bijna alle, want de individuele behandeling fysiotherapie wordt niet vergoed en valt onder de aanvullende verzekering. De groepsbehandeling fysiotherapie valt wel in het basispakket.

Net als bij elke andere zorg waar je een aanvullende verzekering voor nodig hebt, wordt ook voor het behandelprogramma Hersenz een beroep gedaan op het eigen risico. In 2022 bedraagt dat 385 euro.

Mocht je een WLZ-indicatie hebben is het soms mogelijk om de behandeling via deze financieringsvorm te volgen. Dit kan leiden tot een hogere eigen bijdrage. De Hersenz organisaties denken hierin graag met je mee.

Kan de huisarts mij doorverwijzen naar Hersenz?

Ja, jouw huisarts of praktijkondersteuner kan je doorverwijzen naar Hersenz. Maar je kunt bijvoorbeeld ook doorverwezen worden vanuit jouw wijkteam in de gemeente (het wmo-loket) of hersenletselsteunpunten in jouw regio. Je kunt ook zelf rechtstreeks contact opnemen met de organisatie bij u in de regio. Dan volgt een intake-gesprek.