Omgaan met rouw en verlies bij NAH: praktische tips en ondersteuning

Rouw bij NAH is geen eenmalig proces. Het is een terugkerende worsteling met alles wat veranderd is – je werk, relaties, energie, karakter, dromen. Mensen rouwen niet alleen om wat ze verloren hebben, maar ook om wie ze waren vóór het letsel. Deze rouw kan jaren duren en zich op onverwachte momenten opnieuw aandienen. Hoe kan je daar het beste mee omgaan? 

Hieronder vind je aantal tips die je kunnen helpen in het omgaan met rouw en verlies.

Blijf erover praten

Je hoeft het niet alleen te dragen. Het kan voelen alsof je je omgeving tot last bent, maar het is juist belangrijk om je gevoelens te delen. Zo help je anderen jou beter te begrijpen en kun je samen steun vinden.

Jouw gevoelens mogen er zijn

Verdriet, boosheid en somberheid horen bij rouw. Je hoeft je niet te schamen voor deze emoties. Ze zijn een natuurlijk onderdeel van het proces.

Wees geduldig met jezelf

Rouwen is actief werk. Het doel is niet om de pijn te laten verdwijnen, maar om het verlies een plek te geven in je leven. Dat vraagt tijd, ruimte en mildheid naar jezelf.

Geef je emoties ruimte

Probeer je gevoelens niet weg te stoppen. Door ze toe te laten, kun je er stap voor stap mee leren omgaan. Er zijn goede en slechte dagen – en dat is oké.

Accepteer dat rouw kan blijven

Dat klinkt natuurlijk veel makkelijker dan het is. Toch, de rouw gaat misschien nooit helemaal weg. Zelfs jaren later kunnen de emoties terugkomen. Besef dat dit normaal is en dat het energie kost.

Zoek contact met lotgenoten

Andere mensen die leven met NAH kunnen je begrijpen op een manier die anderen soms niet kunnen. Een gespreksgroep of online community kan veel steun bieden.

Zoek professionele hulp

Als rouwgevoelens lang aanhouden of zwaar wegen, kan professionele hulp nodig zijn. Een huisarts of specialist kan je doorverwijzen naar een (neuro)psycholoog, die ervaring heeft met de gevolgen van hersenaandoeningen. Psychotherapie helpt om emoties te verwerken en nieuwe manieren te vinden om met het verlies om te gaan.

Bij langdurige somberheid of depressie kunnen antidepressiva worden voorgeschreven. Dit gebeurt altijd in overleg met de arts, vooral wanneer je al medicijnen gebruikt voor andere klachten. Uiteindelijk vinden veel mensen weer een nieuw evenwicht en kunnen zij opnieuw tevreden of gelukkig zijn.

Ook in het behandelprogramma Hersenz is er aandacht voor gevoelens van rouw. 

Tot slot

Rouw bij NAH is een doorlopend proces dat vraagt om geduld, steun en begrip. Het is niet iets dat je "oplost", maar iets waarmee je leert leven. Door hulp te zoeken, te praten, gevoelens toe te laten en contact te maken met anderen, kun je stap voor stap weer houvast vinden in je leven.