5 Tips voor mensen met afasie

Tip #1: anders communiceren

Zorg voor een rustige omgeving. Geluiden van een radio of televisie of ander achtergrondlawaai zijn storend. Maak eerst oogcontact en neem de tijd voor de communicatie. Gebruik pen en papier om kernwoorden op te schrijven. Maak, indien nodig, een tekening om je boodschap te verduidelijken.

Tip #2: de 4 W’s

Stel eenvoudige vragen en breng structuur aan in het gesprek met de vier W’s: wie, wat, waar, wanneer? Vraag of vertel eerst over wie het gaat, daarna wat er gebeurd is en eventueel waar of wanneer.

Tip #3: download de Gespreksboek App

De Gespreksboek App biedt mensen met afasie de mogelijkheid om op een eigentijdse manier te communiceren. Met meer dan drieduizend woorden en zinsdelen die handig gerubriceerd zijn, en een werkblad waarop woorden gecombineerd kunnen worden, is dit een ideaal hulpmiddel voor het voeren van een gesprek. Alle tekst in de app kan worden voorgelezen en berichten kunnen worden geknipt en geplakt.  De app is beschikbaar voor de iPad, iPhone en iPod Touch en verkrijgbaar in de App Store.

Tip #4:gebruik een legitimatiekaartje

Via www.hersenletsel.nl kun je een legitimatiekaartje ‘Ik heb afasie’ bestellen. Dit kun je in nieuwe situaties laten zien waardoor mensen rekening kunnen houden met jouw beperking.

Tip #5: kijk eens op Afasienet.com 

Op www.afasienet.com vind je veel bruikbare informatie. Je vindt er oefeningen, ervaringsverhalen en tips over apps en hulpmiddelen. 

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2023.