De professional over plannen en organiseren
“Na de eerste periode van herstel na hersenletsel, merken mensen vaak dat bepaalde problemen aanwezig blijven. Cognitieve beperkingen die dan nog steeds spelen, herstellen niet meer volledig, ook niet als je veel en vaak oefent. Mensen kunnen hier veel last van hebben in het dagelijks leven.", aldus Angela Lagendijk - Langerak, behandelaar bij Hersenz aanbieder Amarant.
"Bij Hersenz leren de cliënten met deze beperking te leven, onder andere door hulpmiddelen te gebruiken of strategieën toe te passen. Mensen die problemen hebben met plannen en organiseren verliezen vaak snel het overzicht. Ze hebben het gevoel geen grip te hebben op hun leven en constant achter de feiten aan te lopen. Met behulp van de module Plannen en organiseren geven we hen handvatten om weer overzicht te krijgen over hoe hun dag of week eruit ziet. Zij leren structuur aan te brengen door hulpmiddelen te gebruiken, zoals een agenda. We oefenen met het maken van een dag- en weekplanning. Maar structuur zit bijvoorbeeld ook in de inrichting van je huis, ervoor zorgen dat dingen op een logische plek liggen zodat je ze gemakkelijk kunt vinden.
Het komt regelmatig voor dat mensen met hersenletsel problemen hebben met initiatief nemen. Ze hebben allerlei plannen en praten daarover alsof ze die ook echt hebben uitgevoerd. In de praktijk blijkt dit niet zo te zijn en komt diegene haast niet van de bank af. Er is dan een probleem met het beginnen met het uitvoeren van de plannen. We gaan dan met de cliënt op zoek naar manieren die hem ondersteunen in het nemen van initiatief, zodat hij wel in actie komt.
Vaak is ook het stellen van doelen lastig. We leren mensen om realistische doelen te stellen en deze doelen voor ogen te houden. Met behulp van een stappenplan, waarin hij stap voor stap gaat beschrijven hoe hij zijn doel gaat bereiken, gaat een cliënt aan de slag.
Zo was er een vrouw in de groep die erg hield van koken en gezelligheid. Ze wilde graag een groot kerstdiner organiseren voor haar familie en vrienden. Dit heeft ze zich als doel gesteld tijdens de module. Met behulp van een stappenplan heeft ze het zorgvuldig voorbereid. Ze moest goed nadenken over welke ingrediënten ze nodig had, wanneer ze de verschillende gerechten ging voorbereiden en hoe ze hierbij rekening kon houden met haar beperkte belastbaarheid. Ze was blij en enorm trots dat het haar gelukt was. Het eten was heerlijk en ze had genoeg energie over om gezellig aan tafel te zitten met haar gasten tijdens het diner.
Iemand anders had zoveel last van vermoeidheid dat hij haast niet toekwam aan het maken van plannen, laat staan het uitvoeren ervan. Iedere dag kwamen er allerlei activiteiten op zijn pad, hij liep steeds achter de feiten aan. Voor hem was het essentieel dat hij een agenda ging gebruiken en dagelijks een planning maakte, zodat er meer structuur en ritme kwam in zijn leven. Door zijn week te plannen kreeg hij meer regie over zijn leven.”