Podcasts

Wil je meer weten over niet-aangeborenhersenletsel? Er is niet alleen veel over te lezen, er zijn ook interessante podcasts. We hebben er hieronder enkele voor je op een rij gezet

 

'Tussen je oren.' Neuropsycholoog Irene Huenges Wajer over overprikkeling

In deze aflevering gaat Annemiek in gesprek met neuropsycholoog Irene Huenges Wajer. Zij doet onderzoek naar prikkelgevoeligheid na hersenletsel. Irene vertelt wat wetenschappelijk onderzoek ons laat zien over prikkelgevoeligheid en overprikkeling bij mensen met een (niet-aangeboren) hersenaandoening, maar ook bij mensen met gezonde hersenen. Wat weten we op dit moment over overprikkeling? Welke factoren kunnen overprikkeling veroorzaken? Wat kunnen mensen die prikkelgevoelig zijn zelf doen om overprikkeling te beperken? En hoe kunnen zorgverleners en naasten rekening houden met iemand die prikkelgevoelig is?

Luister de Podcast

‘Het Hoofdkwartiertje’

‘Het Hoofdkwartiertje’ is de podcast van de Hersenstichting waarin de makers zich verwonderen over het meest complexe orgaan in ons lichaam: de hersenen. De hersenen zijn ons eigen hoofdkwartier waaruit de belangrijkste zaken in ons lichaam geregeld worden. Je hersenen zijn naast bijzonder en belangrijk ook heel kwetsbaar. 

In deze drukke wereld is het daarom belangrijk om goed voor je hersenen te zorgen. Dit doe je door regelmatig te bewegen, gezond te eten en goed te slapen. Maar ook door je hersenen af en toe de rust en ruimte te geven om te ontspannen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door af en toe te mediteren. In de verschillende afleveringen ontdek je hoe jij kunt ontspannen.

26 september 2024
Luister de Podcast

De Hoofdpersonen over depressie

‘Tussen je oren’ is de achtdelige podcastserie van de Hersenstichting over deze onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening. De host van de podcast is Annemiek Lely. Zelf lijdt ze een terugkerende depressie. De Hoofdpersoon in deze aflevering heeft last van depressiviteit. Hij voelt zich vaak somber en zijn gedachten zijn meestal negatief. De Hoofdpersoon voelt zich minderwaardig, moe en hij piekert veel.

6 juni 2024
Luister de Podcast

NAH, niet aangeboren hersenletsel

Zes jaar geleden kwam Christiane zwaar ten val in Portugal. Ze liep hersenletsel op en lag maandenlang in coma. Artsen en familie zetten alles op alles om haar leven te redden. En dat lukt. Christiane moet wel alles opnieuw leren. Zij werkt keihard om het leven weer onder de knie te krijgen. Zij kan uiteindelijk met veel thuishulp zelfs weer in haar eigen huis wonen. 

Van iedereen krijgt Christiane te horen wat een wonder het is om te zien wat ze allemaal weer kan. Maar is zij zelf wel gelukkig in dit nieuwe leven? 

Een VPRO-documentaire van Feline Franceus, eindmix Arno Peeters 

28 mei 2024
Luister de Podcast

Levend verlies

In deze podcast spreekt Monique Lindhout, directeur van de Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl, met Mascha Kamphuis (53). Mascha werkte als jeugdarts toen ze een hersenbloeding kreeg als gevolg van een hersentumor. In deze aflevering gaat zij met Monique in op het onderwerp 'levend verlies'.

4 april 2024
Luister de Podcast

'Tussen je oren'. Chris en Iris wil cultuuraanbod prikkelarm maken.

Chris heeft een grote liefde voor live muziek. Sinds een auto-ongeluk zeven jaar geleden is het bezoeken van een concert niet meer vanzelfsprekend doordat ze snel overprikkeld is. Iris richtte 7 jaar geleden Onbeperkt Genieten op. Deze stichting wil cultuuraanbod in Nederland prikkelarm aanbieden. 

In deze podcastaflevering vertellen Chris en Iris hoe een concert, voorstelling of tentoonstelling prikkelarm gemaakt kan worden en wat de impact daarvan op mensen met overprikkeling is.

28 maart 2024
Luister de Podcast

Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder over prikkelingverwerking

De functie van ons hersensysteem is om prikkels te remmen. Het is belangrijk om dat systeem te stimuleren en prikkels aan te gaan. Ook als je een hersenaandoening hebt.’ In deze aflevering van ‘Tussen je oren’ legt hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder uit hoe prikkelverwerking in de hersenen werkt. Wat gebeurt er als dat niet meer goed functioneert? Wanneer treedt overprikkeling op en wat kun je daar aandoen? Erik legt uit waarom het trainen van de hersenen zo belangrijk is. Daarnaast gaat hij in op andere vragen over prikkelverwerking, zoals: zijn we vandaag de dag sneller overprikkeld dan een aantal decennia geleden ? En zijn we massaal onderprikkeld geraakt tijdens de lockdowns?     

Tussen je oren is een podcast van de Hersenstichting.

20 februari 2024
Luister de Podcast

Podcast 'Levend verlies'

In deze aflevering spreekt Monique Lindhout, directeur van Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl met Mascha Kamphuis (53). Mascha was werkzaam als jeugdarts toen ze een hersenbloeding kreeg. Die bloeding bleek veroorzaakt te worden door een hersentumor ter grootte van een mandarijn. Het onderwerp dat centraal staat is 'levend verlies'. Een mooi persoonlijk gesprek dat voor velen herkenbaar zal zijn.

28 december 2023
Luister de Podcast

De Publieke Tribune: Leven met niet-aangeboren hersenletsel

In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met mensen die op een bepaald moment in hun leven te maken hebben gekregen met hersenletsel. Hoe kan dat ene moment je leven veranderen? Hoe verwerk je een gebeurtenis die je leven plotseling in tweeën deelt? Welke impact kan hersenletsel hebben op de mensen om je heen? En hoe ga je om met het verlangen om ooit weer de oude te worden?

30 november 2023
Luister de Podcast

Tussen je oren

In de podcast-aflevering 'Tussen je oren' vertelt voormalig huisarts Mans Mees emotioneel over de grote gevolgen van zijn hersenvliesontsteking. “Ik ben nu Mans 2.0. Ik heb de hele dag moeite om de dag door te komen. Niks is meer vanzelfsprekend en alles moet gepland worden.”

16 juni 2023
Luister de Podcast

Hoe beïnvloedt vermoeidheid het leven van mensen met NAH?

Onderzoeker Jessica Bruijel gaat in op vermoeidheid na hersenletsel en welke consequenties het heeft voor zowel de getroffene als de naasten.

29 april 2022
Luister de Podcast

Neuropsycholoog Aglaia Zedlitz over de impact van chronische vermoeidheid

Neuropsycholoog en psychotherapeut Aglaia Zedlitz onderzoekt en behandelt vermoeidheid als gevolg van een hersenaandoening. Haar expertise ligt bij niet-aangeboren hersenletsel. In deze aflevering van 'Tussen je oren' legt Aglaia uit wat de invloed is van chronische vermoeidheid op het dagelijks leven en wat het verband is met andere klachten, zoals overprikkeling. Daarnaast geeft ze praktische tips hoe ermee om te gaan, ook voor de naasten.

12 juli 2024
Luister de Podcast

De klank van afasie

De vader van Anke Van Meer kreeg een paar jaar geleden een herseninfarct tijdens het joggen. Sindsdien is hij op zoek naar zijn taal. In zijn hoofd botsen de klanken. Uit zijn mond klinken ze anders dan hij bedoelt.

3 oktober 2022
Luister de Podcast

Hoe beïnvloeden visuele stoornissen het leven van mensen met hersenletsel

1 februari 2022
Luister de Podcast

Hoe beïnvloedt vermoeidheid het leven van mensen met hersenletsel?

1 februari 2022
Luister de Podcast

Hoe kan ergotherapie het leven van mensen met hersenletsel verbeteren?

1 februari 2022
Luister de Podcast
Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2023.