TIP: 10 Boeken over hersenletsel

Over niet-aangeboren hersenletsel zijn diverse boeken geschreven. We hebben er 10 voor je op een rij gezet. Mocht je een of meerdere boeken willen aanschaffen, klik dan op de link(s) bij 'verkoop'.

#1 Nahgenoeg niets te zien

Een kijkje in het hoofd van iemand met hersenletsel. Frank WIllem Hogervorst schrijft over zijn eerste 2,5 jaar met niet-aangeboren hersenletsel, na een motorongeluk. Het verhaal is confronterend maar wel met humor geschreven en het leest gemakkelijk. Van een energievolle veertiger die vol in het leven staat, verandert Frank WIllem voor zijn eigen gevole in een klunzige, vergeetachtige, starre, opvliegende man van tachtig. Langzaamaan en met vallen en opstaan leert hij wat er nodig is om zijn weg te gaan. 

Auteurs: Frank Willem Hogervorst  Uitgever:  Frank Willem Hogervorst Verkoop: dit boek is te koop op via bol.com

#2 Alles op zijn Kop - over het leven met hersenletsel

Manon is 21 als ze hersenletsel oploopt op het voetbalveld. Het zet alles in haar leven op z’n kop. Studeren kan niet meer. Ze begint met tekenen, over haar revalidatie en over haar dagelijks leven met niet-aangeboren hersenletsel. Haar stripblogs verschijnen op de website van Hersenletsel-uitleg en zijn een groot succes. Manon tekent en schrijft herkenbaar en met veel humor over wat hersenletsel allemaal teweeg brengt. Lotgenoten vinden er herkenning in. Naasten begrijpen beter wat hersenletsel inhoudt. Professionals kunnen er iets van leren.

Auteur: Manon de Koning  Uitgever: Breindok Verkoop: dit boek is hier te koop

#3 Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe

Henny, de echtgenoot van Jet van Swieten (60), kreeg tien jaar geleden een beroerte. Over hoe zij moest leren leven met een 'andere' man, met onzichtbaar hersenletsel, schreef Jet een boek: Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe. Hij werd 'raar' wakker. Op een ochtend kort na zijn 50ste verjaardag. Jet van Swieten: “Alsof hij die nacht iemand anders was geworden. Ik zag het meteen aan zijn ogen, hoe hij reageerde op mijn vragen. 'Wat is er aan de hand met je? Je doet ineens zo gek'. Maar ja, hij wist het zelf ook niet. Het duurde nog vier maanden, voor we het wisten.”

Auteur: Jet van Swieten Uitgever: uitgeverij Kien Boeken Verkoop: dit boek is te koop op www.bol.com 

 #4 Speelsbrein

Het boek Speelsbrein van klinisch neuropsycholoog Marleen van der Wees is tot stand gekomen met steun van de Hersenstichting. Het is een boek voor ouders van kinderen met ‘kwetsbare hersenen’, bijvoorbeeld na vroeggeboorte, traumatisch hersenletsel, CP of een hersenziekte. 

Auteur: Marleen van der Wees Uitgever: uitgeverij Breindok Verkoop: dit boek is te koop op www.bol.com

 #5 Mijn kind in coma

Een bundeling ervaringsverhalen over kinderen in coma en over de gevolgen in hun leven en dat van hun naasten na de coma. Het boek is door ouders voor ouders geschreven omdat er een gebrek is aan informatie voor ouders in die uiterst onzekere situatie, waarin geen garanties kunnen worden gegeven over de uitkomst voor hun kind.

Auteurs: fysiotherapeuten werkzaam op de VIN-afdeling (Vroege Intensieve Neurorevalidatie) van Libra Revalidatie & Audiologie Uitgever: uitgeverij Libra Revalidatie Verkoop: dit boek is te koop op www.bol.com

 #6 Een lepel in de soep - Verhalen en uitleg over niet aangeboren hersenletsel

'Een lepel in de soep' biedt een handreiking aan mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. En vooral ook aan de naasten, zoals verwanten, mantelzorgers en vrijwilligers. Iedereen met hersenletsel heeft veranderingen in functioneren. Lang niet altijd in bewegen, maar wel in denken en emoties. Die veranderingen variëren van subtiel tot ingrijpend. Dit boek bevat interviews met mensen met hersenletsel, waarbij steeds wordt ingezoomd op één aspect van het hersenletsel dat voor die persoon op de voorgrond treedt. Hans van Dam, deskundige op het gebied van hersenletsel, geeft vervolgens een toelichting op het belangrijkste onderwerp van het interview.

Auteurs: Hans van Dam Uitgever: uitgeverij Zozijn op Pad Verkoop: dit boek is te koop op www.bol.com

#7 Hersenletsel heb je niet alleen

Als papa boos is op mij, komt het echt door dat knikkertje in zijn hoofd en niet omdat ik alles echt fout doe? De uitgave Hersenletsel heb je niet alleen bestaat uit drie delen. In het eerste deel staan ervaringsverhalen over de impact van hersenletsel op de persoon zijn en zijn omgeving. In het tweede deel staat kennis en achtergronden van hersenletsel beschreven. Het derde deel bevat informatie die nodig is om zo goed mogelijk de hulpvraag van de client in kaart te brengen.

Auteur: Jenny Palm Uitgever: uitgeverij Van Gorcum Verkoop: dit boek is te koop op www.bol.com 

 #8 NAH niet altijd handig

Als er iemand hersenletsel heeft gaat de aandacht in het gezin vaak daarheen, maar hoe is dat voor de broers en zussen, zonen en dochters? Dit boekje is bedoeld juist voor die kinderen. Het boekje is geschreven door Hanneke van der Werf, die door haar eenvoud en inlevingsvermogen de taal van de kinderen verstaat. Zij heeft zich verdiept in hersenletsel, door o.a. gesprekken te voeren met 'deskundigen': ouders, maar vooral kinderen. De illustraties zijn van de hand van Marja Meijer die al veel kinderboeken heeft voorzien van dartele, humoristische en sfeervolle tekeningen.

Auteur: Hanneke van der Werf Uitgever: uitgeverij Syntax Media Verkoop: dit boek is te koop op www.syntaxmedia.nl 

 #9 ‘Best wel heavy’

Een voetballer, een huisvrouw, een anesthesist, een kunstenaar, een jonge vrouw, een receptionist. In ‘Best wel heavy’ komen mensen aan het woord die leven met niet-zichtbaar gevolgen van hersenletsel. Zij vertellen wat ze hebben meegemaakt en welke problemen hun beperkingen geven. Dat kunnen problemen zijn binnen het gezin, met een partner, op school, op de werkvloer, of zelfs in het buitenland. Per hoofdstuk twee verhalen. Eerst van degene met niet-zichtbaar hersenletsel, vervolgens komt er iemand aan het woord die min of meer hetzelfde verhaal vertelt, maar dan gezien vanaf de zijlijn. Dat kan een familielid, partner, vriend(in), bekende of collega zijn. De twee verhalen hebben zowel overeenkomsten als verschillen. Ieder vertelt zijn eigen verhaal, zijn eigen waarheid. Soms vullen de twee standpunten elkaar aan, soms leggen ze iets bloot. Samen geven deze verhalen een helder en indringend beeld van het leven met hersenletsel.

Auteur: Petra Boolma Uitgever: uitgeverij Gempe  Verkoop: dit boek is te koop op petraboolman.nl

#10 Tot de dood ons scheidt

Jopie van den Burg (55) vertelt in dit boek over de 13 jaar, waarin haar man Erwin (47) ernstig ziek was door een hersentumor. Ze vertelt hoe deze ziekte hun leven totaal veranderde, mede door het hersenletsel wat hij door deze ziekte kreeg. Alle onderwerpen waar je als partner mee te maken krijgt worden besproken. Open vertelt zij over haar gevoelens van verdriet, wanhoop en frustratie. Over de lange weg waarin ze de liefde van haar leven uit haar handen zag glijden. Over het onbeschrijfelijke verdriet wat dit met zich meebracht en de onmogelijke beslissingen die zij vaak moest nemen. Beslissingen die soms ook onbegrip opriepen.

Auteur: Jopie van den Burg Verkoop: dit boek is te koop op https://www.boekenbestellen.nl/boek/tot-de-dood en als e-book via bol.com

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2021.