Programma jongvolwassenen
Kan ik ooit zelfstandig wonen, een goeie baan vinden of een seksuele relatie krijgen? Met dit soort vragen zitten veel jongeren en jongvolwassenen die hersenletsel hebben. Ze zagen een mooie toekomst voor zich maar door het hersenletsel is dat in één klap veranderd. Voor een volwassene met hersenletsel is het al ontzettend moeilijk te accepteren. Voor jongeren die nog een heel leven voor zich hebben, is het vaak nog ingewikkelder. Daarom heeft Hersenz een speciaal programma ontwikkeld voor jongvolwassenen van 18 tot 30 jaar. Het programma wordt aangeboden in onder andere Limburg, Nijmegen, Arnhem, Tilburg, Den Haag en Amsterdam.
Op eigen benen
Het programma bestaat uit twee delen: ‘Dit ben ik ‘en ‘Op eigen benen’. In ‘Dit ben ik’ kijk je naar je persoonlijkheid en kwaliteiten na je hersenletsel. Je leert hoe je brein werkt, je herkent je emoties en gedrag en kan er beter mee omgaan. Je maakt ook een presentatie over jezelf waarmee je aan anderen kunt uitleggen wie je nu bent.
In ‘Op eigen benen’ komen onderwerpen aan bod als gezonde leefstijl, vermoeidheid en overbelasting, het organiseren van een huishouden, het voeren van een administratie en het omgaan met vrienden en familie. Je kijkt welke (digitale) hulpmiddelen je kunnen helpen. Je leert strategieën om anders met de gevolgen van je hersenletsel om te gaan.
Het hele programma duurt ongeveer anderhalf jaar. Tijdens het programma wisselen praten, denken en doen elkaar af. Je doet mee aan themadagen, waar je met groepsgenoten gaat leren door samen dingen te doen. Je krijgt een eigen behandelaar die bij je thuis komt en met wie je individueel gesprekken hebt.
Anders vasthouden
Ouders volgen een eigen programma ‘Anders vasthouden’. Ouders van een kind met niet-aangeboren hersenletsel hebben lange tijd veel zorgen gehad om hun kind, wellicht ook een rouwproces doorgemaakt. Veel ouders vinden het dan moeilijk om hun kind los te laten. Hoe laat je je kind met hersenletsel toch in twaalf sloten lopen, zodat hij zo zelfstandig mogelijk leert meedoen? Vaak blijft je kind een vorm van ondersteuning nodig hebben en word je ouder op afstand. In dit programma krijg je handvatten om je kind ‘anders vast te leren houden’.