Revalidatiecentra zoeken mensen na een beroerte voor nieuw balansonderzoek

Mensen met een neurologische aandoening zoals een beroerte ervaren vaak problemen met het lopen en de balans. Dit leidt vaak tot een hoger valrisico met verwondingen of zelfs botbreuken als gevolg. Het Radboudumc doet daarom samen met zes revalidatiecentra in Nederland onderzoek naar balanstraining voor deze groep. Voor dit onderzoek zijn de revalidatiecentra op zoek naar deelnemers.

Volgens de onderzoekers is balanstraining belangrijk omdat mensen daarmee leren hoe ze een val kunnen voorkomen. Het zorgt er ook voor dat de angst om te vallen afneemt. Hoewel er al goede programma’s bestaan voor het trainen van de balans, kunnen deze erg inspannend zijn omdat men daarvoor naar een revalidatiecentrum of een fysiotherapiepraktijk moet komen. 

Nieuwe balanstraining

De onderzoekers ontwikkelden daarom samen met patiënten en fysiotherapeuten een nieuw spel waarmee mensen thuis hun balans kunnen trainen. Dit spel is nu klaar om getest te worden door mensen die een beroerte hebben gehad.

Het onderzoek

Tijdens het balansonderzoek wordt onderzocht of het nieuwe spel leidt tot betere opvangstappen om de balans te herstellen. Deelnemers in de experimentele groep krijgen één enkele uitgebreide trainingssessie op een speciale loopband in het revalidatiecentrum. Na deze trainingssessie krijgen de deelnemers voor een periode van vijf weken het nieuwe spel mee naar huis om daar de reactieve opvangstappen verder te trainen. De deelnemers in de controle groep oefenen thuis op het maken van snelle stappen. Daarnaast komen deelnemers drie keer naar het revalidatiecentrum voor een balansmeting. Deelname gebeurt op vrijwillige basis. De reis- en parkeerkosten worden vergoed.

Meedoen aan dit onderzoek?

Voor dit balansonderzoek worden mensen gezocht die:

  • tussen de 18 en 75 jaar oud zijn
  • meer dan 6 maanden geleden een beroerte hebben gehad
  • in de afgelopen 2 jaar een revalidatietraject bij een revalidatiecentrum hebben afgerond
  • lichte tot matige beperkingen ervaren in de balans en/of bij het lopen
  • thuiswonend zijn
  • de Nederlandse taal beheersen

 

Ben je geïnteresseerd in deelname of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met onderzoekers (heroes.reval@radboudumc.nl, (024) 36 68 195) of kijk op www.radboudumc.nl/lopende-onderzoeken/heroes.