Onderzoek naar de ware oorzaak van een beroerte op jonge leeftijd

De diagnose van een beroerte op jonge leeftijd kan verwoestend zijn. Plotseling worden jonge mensen geconfronteerd met de uitdagingen van herstel en de onzekerheid over hun toekomst. Om betere behandelingen voor beroertes bij jonge mensen mogelijk te maken wil Prof. dr. Frank-Erik de Leeuw, neuroloog aan het Radboudumc, onderzoek doen naar de werkelijke oorzaak van de beroerte. 

Is het gaatje in het hart wel de oorzaak?

Een veelvoorkomende oorzaak is een "patent foramen ovale" (PFO), wat een "gaatje" in het hart betekent. De gedachte is dat door zo'n PFO een bloedpropje dat ergens anders in het lichaam is ontstaan, bijvoorbeeld in de aders in de benen (trombosebeen), via het PFO naar de slagaders van de hersenen kan schieten en daardoor een herseninfarct veroorzaakt. Het probleem is alleen dat een gaatje in het hart vaak voorkomt bij zowel mensen met als zonder een herseninfarct. 

Onderzoek nodig

Om deze reden wil prof. dr. Frank-Erik de Leeuw samen met een gespecialiseerd team van cardiologen, neurologen en internisten aan het Radboudumc een onderzoek starten. Dit onderzoek zal duidelijk maken of PFO's daadwerkelijk herseninfarcten veroorzaken of dat ze eigenlijk onschuldig zijn. Op deze manier kan in de toekomst nog beter worden bepaald bij wie het PFO wel of niet gesloten moet worden. 

Dit is belangrijk omdat momenteel minstens 100 patiënten met een PFO behandeld moeten worden om één herseninfarct te voorkomen. Zo worden onnodige en risicovolle behandelingen vermeden en bovendien ruim 15.000 euro per onnodig geopereerde patiënt aan zorgkosten bespaard.

Lees meer over het onderzoek van Prof. dr. Frank-Erik de Leeuw Herseninfarct op jonge leeftijd, is gaatje in hart wel échte oorzaak?