Amsterdam UMC deelde fietshelmen uit tijdens Dag van de Fietshelm
Het aantal fietsongevallen neemt al jaren toe, met ernstig letsel als gevolg. Neurochirurg Maarten Bot van Amsterdam UMC ziet regelmatig slachtoffers met hersenletsel na een val, variërend van een hersenschudding tot levensbedreigend letsel. “De hersenen zijn kwetsbaar, meer als pudding dan als een stevig orgaan. Schade kunnen we vaak niet herstellen,” zegt Bot.
Zelfs relatief licht hersenletsel kan grote gevolgen hebben. Mensen houden er vaak langdurige klachten aan over, zoals moeite met concentratie, werken of het verwerken van prikkels in drukke omgevingen.
Bot wijst op het belang van de fietshelm. Die verkleint de kans op ernstig hersenletsel met zo’n 60 procent en op dodelijk letsel met ruim 70 procent. Toch is het dragen ervan in Nederland niet verplicht. Bot vindt dat zonde: “Je hebt maar één stel hersenen, dus wees er zuinig op.”
Een deel van de stijging in ongevallen komt door de opmars van e-bikes en fatbikes, die hogere snelheden halen dan gewone fietsen. Daardoor is ook de impact bij een val groter, met ernstiger letsel tot gevolg. In oktober 2024 kwamen in één week tijd bijna 600 e-bike- en fatbike-slachtoffers op de Spoedeisende Hulp terecht.
Op 16 april, de Dag van de Fietshelm, deelden Bot en zijn collega’s fietshelmen uit bij Amsterdam UMC. Ze gaven ook voorlichting over de risico’s van fietsongevallen. “We horen vaak dat mensen geen helm dragen omdat ze denken veilig te fietsen. Maar veel ongelukken ontstaan door anderen,” aldus Bot. Volgens hem moeten we niet wachten op een helmplicht, maar zelf verantwoordelijkheid nemen. “Ik draag er altijd een, en ik hoop dat meer mensen dat gaan doen.”