Feiten en cijfers over niet-aangeboren hersenletsel
Hersenaandoeningen kennen een grote verscheidenheid en komen op iedere leeftijd voor. Jaarlijks lopen zo’n 140.000 mensen hersenletsel op, van wie er 40.000 forse blijvende beperkingen eraan overhouden. In totaal zijn er zo'n 650.000 Nederlanders die beperkingen ervaren als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel.
In deze getallen zijn niet de partners en kinderen van mensen met hersenletsel meegenomen. Ook voor hen verandert er veel. Ze hebben opeens te maken met iemand die door het hersenletsel minder kan. Als we de naasten meenemen, krijgt vrijwel iedereen in zijn leven ooit wel eens met een hersenaandoening te maken.
Breuk in de levenslijn
Het belangrijkste kenmerk van hersenletsel is de zogenaamde ‘breuk in de levenslijn’. Mensen ervaren hun leven vaak als in tweeën gedeeld: een leven vóór en een leven na het hersenletsel. Hierin verschilt de doelgroep van mensen met een aangeboren beperkingen; mensen met hersenletsel krijgen te maken met verwerkingsproblematiek en moeten hun leven opnieuw en anders vormgeven.
ENKELE CIJFERS
- Jaarlijks krijgen zo’n 46.000 mensen een beroerte of CVA.
- Niet-aangeboren hersenletsel is de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen en jongeren.
- Elk jaar lopen circa 140.000 mensen hersenletsel op van wie er 10.000 dit niet overleven.
- Van de 130.000 hersenletselpatiënten per jaar die overleven zijn er 19.000 kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar.
- Elk jaar komen er ongeveer 40.000 mensen bij die forse blijvende beperkingen overhouden aan hersenletsel.
- In Nederland wonen ongeveer 650.000 mensen die beperkingen ervaren als gevolg van hersenletsel.