Hersenletsel heb je samen

De impact van hersenletsel is enorm, niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor de partner, het gezin en andere naasten.

Als naaste krijg je met heel veel nieuwe dingen te maken. Je partner is opeens heel veel thuis maar doet weinig, je bent je partner zoals je die kende kwijt, je relatie verandert, je sociale leven staat op een laag pitje, je moet van alles regelen, de omgeving begrijpt niet hoe het echt is je weet zelf ook niet goed wat je wel en niet mag verwachten. Juist nu je tijd nodig hebt om met alles te leren omgaan, is die ruimte er nauwelijks.

Uitspraken van naasten

"Van de ene op de andere dag was ik hem kwijt."
"Ons wereldje is wel erg klein nu."
"Ik moet nu alles regelen."
"Ik durf haar niet alleen te laten."
"Onze vrienden doen hun best maar begrijpen het niet echt."
"Ik ben nog steeds bang dat het weer kan gebeuren."
"Hij lijkt niet meer in mij geïnteresseerd."

Wat speelt er voor naasten van mensen met hersenletsel?

  • Niet alleen hun partner komt in een rouwproces, ook zij worden geconfronteerd met verlies: ze zijn immers de ‘oude’ partner kwijt.
  • Naast partner zijn ze van de ene op andere dag verzorger geworden.
  • Als gevolg van bezuinigingen is er minder professionele zorg beschikbaar, zoals thuiszorg, dagbesteding en logeeropvang.
  • De kwaliteit van zorg in Nederland is goed, maar het duurt vaak lang voordat mensen met hersenletsel de juiste zorg vinden. Die lange zoektocht is belastend voor naasten.

 

Bekijk ook de special 'Hersenletsel heb je samen'. In deze special vind je ervaringsverhalen, video's, tips en wordt uitgelegd hoe in het behandelprogramma Hersenz aandacht wordt besteed aan de impact van NAH op naasten.

 

 

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2023.