Vermoeidheid na hersenletsel: niet voor iedereen hetzelfde

Veel mensen met een hersenletsel ervaren vermoeidheid. Soms gaat dit na een tijdje over, maar bij anderen blijft de vermoeidheid langdurig aanwezig. Een recent onderzoek heeft gekeken hoe vermoeidheid zich ontwikkelt in het eerste jaar na een licht hersenletsel, zoals een hersenschudding of een lichte beroerte.

De onderzoekers volgden ruim 200 mensen met een licht hersenletsel. Centraal hierbij stond de vraag: hoe verandert de vermoeidheid in de loop van een jaar? En gaan andere klachten, zoals somberheid of moeite met denken, samen met die vermoeidheid?

Wat kwam eruit?

De onderzoekers ontdekten dat er vier groepen mensen zijn als het gaat om vermoeidheid na hersenletsel:

  • Groep 1 – Herstel verloopt goed (ongeveer de helft van de mensen). Deze mensen hadden weinig vermoeidheid, of het werd snel minder. Ze hadden verder geen grote problemen.
  • Groep 2 – Aanhoudende vermoeidheid en moeite met denken. Een grote groep mensen bleef zich moe voelen en merkte dat hun concentratie of geheugen niet goed werkte. Meedoen aan het dagelijks leven (zoals werk of sociale activiteiten) ging lastig.
  • Groep 3 – Zware klachten op meerdere vlakken. Deze mensen hadden veel vermoeidheid én last van somberheid, angst en denkproblemen. Ook meedoen in het dagelijks leven was moeilijk.
  • Groep 4 – Vermoeidheid werd minder, maar stemming bleef kwetsbaar. In deze groep ging de vermoeidheid wel omlaag, maar bleven er stemmingsklachten zoals somberheid of angst.

 

Vrouwen en oudere mensen kwamen vaker in groep 2 terecht, met blijvende vermoeidheid en moeite met denken.

Voor iedereen anders

Het onderzoek laat zien dat vermoeidheid na hersenletsel bij iedereen anders kan verlopen. Voor de één gaat het snel beter, voor de ander blijft het een last. Daarom is het belangrijk dat zorgverleners kijken naar jouw persoonlijke situatie. Niet alleen naar de vermoeidheid, maar ook naar hoe het gaat met je stemming, denken en je dagelijks leven.

Meer informatie

Dit onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Rehabilitation Medicine (maart 2024). Je kunt het samenvattend artikel nalezen via de website van Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht.