Doe de mantelzorgtest

Het verlenen van mantelzorg kan leiden tot zware overbelasting van de mantelzorg. Om te meten of er sprake is van overbelasting kun je de Caregiver Strain Index CSI invullen. De test bestaat uit dertien vragen. Als je zeven keer of meer een vraag met ‘ja’ beantwoordt, dan is er sprake van overbelasting. 

1.   Mijn nachtrust is verstoord.  2.   Hem of haar helpen kost me nogal wat moeite en tijd. 3.   Ik vind het lichamelijk zwaar. 4.   Het beperkt me in andere dingen die ik wil doen. 5.   Wij hebben onze dagelijkse manier van doen moeten aanpassen. 6.   Wij hebben onze plannen moeten wijzigen.  7.   Er zijn ook andere zaken waaraan ik mijn tijd moet besteden. 8.   Emotioneel gedragen we ons anders ten opzichte van elkaar.  9.   Het gedrag van mijn man/vrouw maakt me soms van streek. 10. Het is pijnlijk te moeten zien dat hij/zij een ander persoon is geworden. 11. Ik heb mijn werk/baan moeten aanpassen aan de situatie. 12. Ik word geheel door deze situatie in beslag genomen. 13. We leven onder financiële druk.

Heb je zeven vragen of meer met Ja beantwoord dan is er sprake van overbelasting. Het is dan verstandig om contact op te nemen met je huisarts om te bespreken wat je kunt doen aan de overbelasting of om hulp te vragen bij de gemeente.

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2021.