Week van de afasie 2022

 

Vandaag begint de week van de afasie. 30.000 Nederlanders met hersenletsel hebben afasie. Afasie is een taalstoornis. Mensen met afasie weten wat ze willen zeggen, maar kunnen de woorden niet vinden. Het is vaak moeilijk om de ander te begrijpen. Ook lezen en schrijven kan lastig zijn.

Omdat afasie vaak een gevolg is van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en Hersenz speciale behandelgroepen voor mensen met afasie heeft, besteden we er deze week elke dag een bericht aan. Wil je meer weten over afasie, welke vormen er zijn en wat de oorzaken? Kijk dan eens op deze pagina.

Leren omgaan met afasie

Leren omgaan met de gevolgen van afasie is een enorme klus en vraagt veel van de persoon met afasie en zijn omgeving. Afasietherapeut Marlise Jolink vertelt in dit artikel hoe Hersenz mensen leert omgaan met de gevolgen en zo weer mee kunnen doen.

Tips

Afasie kan blijvend zijn, maar ook tijdelijk. Als er geen verder herstel meer mogelijk is, richt de therapie zich op het leren omgaan met de veranderingen. Hersenz heeft speciale behandelgroepen voor mensen met afasie. Hierin staan het aanleren van strategieën en eventueel toepassen van hulpmiddelen centraal. Op deze pagina vind je alvast 5 tips die je zelf kan toepassen in je dagelijkse leven.

 

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2021.