Bruce Willis stopt met acteren vanwege afasie

Recentelijk werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse acteur Bruce Willis zijn carrière heeft moeten beëindigen omdat hij afasie heeft. Afasie is een taalstoornis als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. Behandelprogramma Hersenz is er ook voor mensen met afasie.

Wat is afasie?

Praten, begrijpen, lezen en schrijven: het zijn onderdelen van taal. Als iemand afasie heeft, dan heeft diegene moeite met een of meerdere van deze onderdelen. In Nederland hebben naar schatting 30.000 mensen afasie. De impact van afasie is heel groot. Niet alleen Bruce Willis, maar zo’n 80% van de mensen die afasie hebben kan zijn werk niet meer doen.

Hersenz en afasie

Hersenz heeft speciale behandelgroepen voor mensen met afasie in de chronische fase, waarbij het tempo en de werkvormen afasie-vriendelijk zijn. Daarnaast zijn er aparte, doorlopende communicatiegroepen. In deze groepen staat het aanleren van strategieën en eventueel toepassen van hulpmiddelen centraal om de communicatieve redzaamheid in het ‘echte leven’ te verbeteren zodat de persoon met afasie zich zo zelfstandig mogelijk kan redden.

Met behandelprogramma Hersenz zijn er nog dingen mogelijk met afasie. Je vindt hier meer informatie.