Gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel

Hersenletsel kan gevolgen hebben voor verschillende gebieden van het functioneren, zoals bewegen (motoriek), denken (cognitie) en emoties en gedrag. Zichtbare gevolgen zijn bijvoorbeeld (gedeeltelijke) verlammingsverschijnselen of verlies van spierkracht. Vooral de minder zichtbare gevolgen zorgen voor onverwachte problemen voor de persoon zelf en voor naasten. De gevolgen spelen een rol op alle levensgebieden: privé, werk, vrije tijd en toekomstperspectief. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste klachten die mensen met NAH ervaren.

 

Rouw(verwerking)

Het belangrijkste kenmerk van NAH is de zogenaamde ‘breuk in de levenslijn’. Mensen ervaren hun leven vaak als in tweeën gedeeld: een leven vóór en een leven na het hersenletsel. Het gevoel een ander persoon te zijn, maakt vaak verdrietig. Er is sprake van rouw. Meer hierover lees je op de pagina niet-aangeboren hersenletsel en rouwverwerking.

Lichamelijke klachten

Voorbeelden van lichamelijke gevolgen door hersenletsel zijn gedeeltelijke verlamming, verlies van spierkracht, incontinentie, epilepsie of lichamelijke pijn. Mensen kunnen ook problemen ondervinden met zintuigen (taal, zicht). 

Impact op het leven van naasten

Hersenletsel krijg je niet alleen. Ook partners krijgen te maken met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. De impact die het op hun leven heeft is vaak enorm. Meer hierover lees je op de pagina 'Hersenletsel heb je samen.' 

Problemen op het werk

Het oplopen van hersenletsel heeft bijna altijd gevolgen voor iemands werk. Als gevolg van zichtbare gevolgen zoals gedeeltelijke verlamming, verlies van spierkracht, epilepsie, of problemen met taal en zicht zijn er vanzelfsprekend aanpassingen nodig op de werkplek. Maar ook de onzichtbare gevolgen van hersenletsel zoals concentratieproblemen, vergeetachtigheid en vermoeidheid, geven veel problemen in allerlei beroepen. Meer hierover lees je op de pagina 'NAH en werk'.

Gedachten over zelfdoding

Door de gevolgen van het hersenletsel is er sprake van verlies bij bijvoorbeeld gezondheid, werk, zelfredzaamheid en sociale contacten. Daardoor kunnen gedachten aan zelfdoding opkomen. Meer hierover lees je op de pagina 'NAH en gedachten over zelfdoding'.

Overprikkeling

Overprikkeling komt veel voor bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Door de schade in het brein worden prikkels niet meer goed verwerkt. Meer hierover lees je op de pagina 'NAH en overprikkeling'.

Moeite met plannen en organiseren

We maken voortdurend grote en kleine plannen en voeren deze uit. Denk aan het bezoeken van een vriend of vriendin of aan het bedenken van wat je vandaag gaat eten en het maken van een boodschappenlijstje. Het dagelijks leven vraagt veel organisatie, van het huishouden tot koken, van verjaardagen tot uitstapjes. Door hersenletsel kan dit een stuk lastiger zijn. meer hierover lees je op de pagina 'NAH en moeite met plannen en organiseren.'

Last van ontremming

Veel mensen met hersenletsel hebben last van ontremming. Bij ontremd gedrag heeft iemand moeite zijn impulsen en gedrag te controleren, alsof de ‘natuurlijke rem’ eraf is. De ontremming kan zich op verschillende terreinen uiten: motorisch, emotioneel, verbaal of op het gebied van voeding of seksualiteit. Meer hierover lees je op de pagina 'NAH en ontremming'.

Problemen met zien en waarnemen

Hersenletsel kan problemen veroorzaken bij het zien en waarnemen. Terwijl de ogen van iemand met een hersenbeschadiging mogelijk prima zijn, kunnen de hersenen de informatie die via die ogen binnenkomt, dan niet goed verwerken. Meer hierover lees je op de pagina 'NAH en problemen met zien en waarnemen'.

Problemen met seksualiteit en intimiteit

Geen zin meer hebben in seks, niet meer klaar kunnen komen, voortdurend seksueel getinte opmerkingen maken, niet verdragen dat iemand je aanraakt, je schamen voor je deels-verlamde lichaam of niet meer in staat zijn tot intiem contact. De gevolgen van hersenletsel voor seksualiteit en intimiteit kunnen ingrijpend zijn. Meer hierover lees je op de pagina 'NAH en seksualiteit en intimiteit'.

Afasie

Mensen kunnen na hersenletsel allerlei communicatieve problemen ervaren. Zo kunnen ze moeite hebben met het begrijpen van gesproken of geschreven taal of moeite hebben met mondeling of schriftelijk uitdrukken. Men spreekt van afasie als één of meer onderdelen van het taalgebruik niet meer goed functioneren als gevolg van hersenletsel. Naar schatting 30.000 Nederlanders hebben een vorm van afasie. Meer hierover lees je op de pagina 'NAH en afasie'.

Boosheid

Door beschadigingen in de hersenen kunnen emoties of gedrag veranderd zijn. Eén van de gevolgen van hersenletsel kan zijn dat mensen veel sneller en/of heviger boos worden en hun woede niet kunnen beheersen. Lees meer hierover op de pagina 'NAH en boosheid'.

Vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid staat in de top drie van meest voorkomende gevolgen na hersenletsel. Mensen hebben moeite met het opslaan van informatie, kunnen opgeslagen informatie niet meer goed oproepen of herkennen voorwerpen of gezichten niet meer goed. Meer hierover lees je op de pagina 'NAH en vergeetachtigheid'.

Vermoeidheid

Vermoeidheid na hersenletsel is één van de meest voorkomende klachten. Maar liefst 57 procent van de mensen met hersenletsel kampt drie jaar na het letsel nog steeds met vermoeidheidsklachten. Meer hierover lees je op de pagina 'NAH en vermoeidheid'.

Depressiviteit

Iedereen kan in zijn leven somber of depressief worden, zeker na een groot verlies zoals bij niet-aangeboren hersenletsel het geval is. De diagnose depressie is niet altijd eenvoudig te stellen bij mensen met hersenletsel. Daarom is kennis van niet- aangeboren hersenletsel van belang. Meer hierover lees je op de pagina 'NAH en depressie'.

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2023.