Gemeenten

Gemeenten krijgen in de Wmo te maken met diverse doelgroepen. Sommige doelgroepen, zoals mensen met een lichte verstandelijke beperking, met autisme en met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), vragen specialistische expertise. Niet-aangeboren hersenletsel is de expertise van behandelprogramma Hersenz, dat door 13 zorgorganisaties landelijk wordt aangeboden. Je vindt hier alle informatie over wat gemeenten kunnen doen om deze doelgroep goed van dienst te kunnen zijn.

Veel mensen met niet-aangeboren hersenletsel hebben geen zorgvraag of een zorgvraag die prima met mantelzorg en vanuit algemene voorzieningen beantwoord kan worden. Een kleine groep heeft maatwerk nodig, tijdelijk of permanent. De organisaties die het Hersenz behandelprogramma bieden, bieden ook Wmo-ondersteuning, bijvoorbeeld dagbesteding of begeleiding.

Behandeling vanuit Hersenz kan zinvol zijn als er mogelijkheden zijn het functioneren te verbeteren voor meer zelfredzaamheid en participatie. Daardoor is op termijn minder Wmo-ondersteuning nodig.

Behandelprogramma Hersenz valt binnen de Zorgverzekeringswet onder de Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen (GZSP). Op eventuele eerste behandelingen fysiotherapie (individueel) na, hoeft er geen eigen bijdrage betaald te worden. Wel wordt een beroep gedaan op het eigen risico. De behandeling is tijdelijk en vindt plaats naast de al aanwezige Wmo-ondersteuning.

Voor het doorverwijzen voor behandeling of het in contact komen met één van de Hersenz-organisaties kun je met de postcodezoeker snel opzoeken welke organisatie binnen de gemeente actief is.

Hoeveel inwoners met hersenletsel heeft de gemeente?

Bereken het als volgt:

Aantal inwoners x 3,8% = totaal aantal inwoners met hersenletsel in de gemeenteAantal inwoners x 0,8% = aantal inwoners dat hersenletsel oploopt per jaarAantal inwoners x 0,5% = aantal inwoners dat traumatisch hersenletsel oploopt per jaarAantal inwoners x 0,25% = aantal inwoners dat een beroerte krijgt per jaarDe overige 0,05% krijgt hersenletsel door een andere oorzaak.

 

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2023.