Beroerte

Een beroerte is een ongeluk in de vaten van de hersenen. De medische term voor een beroerte is CVA. Soms krijgt iemand voorafgaand aan een beroerte eerst een TIA (Transient Ischaemic Attack). In Nederland worden jaarlijks ongeveer 46.000 mensen voor de eerste keer getroffen door een beroerte. Dat aantal stijgt nog steeds jaarlijks. Dagelijks sterven in Nederland ongeveer 25 mensen aan een beroerte. 

Oorzaken van een beroerte

Bij een beroerte of CVA knapt een bloedvat in de hersenen (hersenbloeding) of raakt het verstopt (herseninfarct). In beide gevallen wordt de toevoer van bloed naar de hersenen verstoord. Daardoor krijgt het getroffen gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof en raakt het beschadigd. Een herseninfarct komt het meest voor. In circa 85% van de gevallen gaat het om een verstopping in de bloedvaten door een propje, dichtslibbing of een combinatie daarvan. 

Gevolgen van een beroerte

Een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm zjin de meestvoorkomende directe gevolgen van een beroerte. Bij deze signalen kan er sprake zijn van een TIA, een herseninfarct of een hersenbloeding. Het is daarom belangrijk om direct actie te ondernemen en 112 te bellen.

De blijvende gevolgen van een beroerte kunnen zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in de manier waarop iemand zich beweegt of spreekt. Maar de gevolgen kunnen ook (min of meer) onzichtbaar zijn, omdat het gaat om veranderingen in het denken, de communicatie, de gevoelens en het gedrag. Een beroerte of CVA betekent een ingrijpende verandering in het leven van degene die getroffen is maar ook van de mensen in de naaste omgeving zoals partner of kinderen.

Na de plotselinge gebeurtenis van de beroerte zelf en de revalidatiefase wordt pas duidelijk wat de blijvende gevolgen zijn. Dan begint een langdurig en moeilijk proces van zich aanpassen aan de mogelijkheden en zoeken naar een nieuw evenwicht.

Omgaan met de gevolgen van een beroerte

Een beroerte kan leiden tot blijvend hersenletsel. Dat wil gelukkig niet zeggen dat er aan de klachten die je ondervindt niks meer gedaan kan worden. Met behandelprogramma Hersenz kan je nieuwe manieren aanleren om met de ingrijpende veranderingen in je leven om te gaan. Benieuwd hoe? Lees meer over het unieke behandelprogramma Hersenz.

Veelgestelde vragen over hersenletsel

Hoe herken ik klachten als gevolg van hersenletsel?

De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel kunnen leiden tot uiteenlopende klachten. Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, vergeetachtigheid, snel overprikkeld raken, nergens toe komen. Lees verder.

Zijn klachten na NAH altijd direct zichtbaar?

Klachten na hersenletsel zijn niet altijd direct zichtbaar. Vaak komen klachten juist pas naar voren na verloop van tijd, bijvoorbeeld als iemand weer thuiskomt van revalidatie of zijn werk of hobby weer wil oppakken. De onzichtbare gevolgen van hersenletsel, zoals problemen met concentratie, vermoeidheid of overprikkeling komen vaak pas later aan het licht. Lees verder.

Kan ik leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel?

Een deel van de mensen met hersenletsel herstelt nooit volledig. Maar dat wil niet zeggen dat er aan de klachten die mensen ondervinden in het dagelijks leven, niks meer gedaan kan worden. Mensen kunnen nieuwe manieren aanleren om met beperkingen om te gaan. Ook kan intensieve behandeling in een latere fase nog veel verbeteren aan de kwaliteit van leven. Lees verder.

Welke zorg is er na hersenletsel?

De zorg die geboden wordt na hersenletsel kan verdeeld worden in drie fasen. In de acute fase verblijft de patiënt vaak in het ziekenhuis. Als de patiënt medisch stabiel is gaat de herstelfase in, waarin door middel van revalidatiebehandeling wordt gewerkt aan maximaal herstel. De chronische fase begint als de patiënt klaar is met revalidatie en weer thuis is. Daar ervaart hij de gevolgen van het hersenletsel in het dagelijks leven. Lees verder.

Hersenz nieuwsbrief

Ontvang gratis de nieuwsbrief van Hersenz

Meld je vandaag nog aan en ontvang gratis de digitale versie van het Hersenz magazine 2023.